25/04/2024

Обичам „Дачия“, но се женя за „Парцалка“

Ако чуете, някой да се представя като „Боклук“, „Парцал“ или „Парацетамол“ – значи сте в Румъния. Румънците обичат да се хвалят като „страна на неограничените възможности“. И фантазията на родителите явно е безгранична.

Мерцедес или Дачия, Министър или Президент, Немит или Боклук! Искате детето ви да носи нетрадиционно име? – Няма проблем, показва актуално проучване от Румъния. Букурещкият вестник „Адевърул“ разказва за актуалните модни тенденции при даването на имена на новородените в Румъния. Статистиката показва, че най-желани са християнските имена. От близо 20 милиона жители на Румъния, близо 1,8 млн. жени се казват Мария, а 850 000 мъже – Георге.

Дотук нищо необичайно. Интересно става при по-редките имена. Среща се например „Смет“ (Gunoi). Петдесет румънци носят това име. 70 души пък се казват „Немит“ (nespalati/nesplatanu), а 90 румънски граждани са кръстени предизвикателно „Боклук“ (Jegu). Ако човек хвърли поглед във Фейсбук ще види, че тези имена се срещат и като фамилни.

Въображение без граници

Според вестник „Адевърул“ много разпространена в Румъния е практиката да се кръщават деца на автомобилни марки, административни служби, континенти, марки оръжия и човешки органи. Така например 146 румънци се казват „Дачия“, вероятно кръстени на древните даки, обитавали области в днешна Румъния. Твърде вероятно е обаче, голяма част от родителите на Дачии-те да са били по-скоро вдъхновени от едноименната марка автомобили и нейните варианти „Логан“ и „Соленца“, каквито имена също се срещат в днешна Румъния. Двама души пък са записани в регистрите под името „Рено“, но най-любимо от автомобилните имена изглежда това на „Мерцедес“ – така се казват общо 315 души в Румъния. В тяхна защита все пак можем да кажем, че Мерцедес е типично испанско женско име.

Крайно оргинални са 16 румънци, които носят име, означаващо в превод „зърно на гърда“. Голямата непопулярност на полицията явно си е казала думата за това, че само трима души в северната съседка на България са кръстени на нейно име – „Полиция“, а двете най-редки имена в Румъния безспорно са „Аптека“ и „Стоп-крушка“ – съответно с по един носител. Доста по-разпространени са имената на всевъзможни служби и институции. Така например 850 румънци се казват съответно „Министър“ или „Президент“.

Голяма част от пубикацията в „Адевърул“ е посветена и на процедурата за смяна на име. През миналата година в Румъния излезе книга, посветена на най-странните лични имена. Сред тях са например: Тарзан, Термопан, Парацетамол, Телевизор, Парцалка или Q7 (модел на Ауди).

АГ, ДВ, Е. Лилов; Редактор: Б. Узунова
DW.DE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *