24/04/2024

Учени от САЩ: Земята ще спре да се върти на 16 януари 2013 г.?

Върху скоростта на въртене на Земята влияят различни фактори. Ако например вятърът забави скоростта си, тя започва да се върти по-бързо, за да запази ъгловият момент.  Но през ноември 2009 г. било регистрирано нещо друго.

Виновник за явлението станало антарктическото циркумполярно течение, което опасва леденият континент. Стивън Маркус и неговите колеги от Лабораторията за реактивно движение при НАСА и от Института по физика на Земята забелязали, че на 8 ноември 2009 г. това течение се забавило, при това – доста рязко.

Проведените измервания на точната продължителност на денонощието показали, че заедно с това е станало и ускорение на въртенето на Земята, което се върнало към нормата чак на 20 ноември, заедно със самото течение. Подобен факт бил регистриран за първи път.

Вероятно никой не знае защо скоростта на течението е спаднала. Но д-р Маркус предположил, че затова са виновни атмосферните изменения. Два дни преди това ветровете, духали в различни направления, утихнали. А с връщането  на нормалната им скорост се нормализирало и течението. Неговите колеги от Лабораторията за реактивното движение изказали предположението за това, че върху скоростта на вятъра може да влияе придвижването на Ел Ниньо.

Също така планетата може да се ускори и заради повишаването нивото на океана. Когато попада повече вода в района на земните полюси масата се увеличава, което води в „превръщането” на Земята в скоростен пумпал.

На 25 февруари 2011 година учените от Анкоридж успели да фиксират точно обратното събитие. Те открили, че нашата планета се забавя. Нещо повече – те издигнали хипотезата, че Земята съвсем ще спре да се върти около оста си след три години тоест през 2013 г. Според геофизика Джоузеф Дженковски забавянето ще доведе до по-дълги дни и нощи, а също така може да предизвика много нещастия: от огромни по мащабите си наводнения и земетресения до масов глад. Той смята, че това е един от най-сериозните и непосредствени проблеми, пред който се изправя човечеството.

Учените дълго време смятали, че скоростта на въртенето на Земята се забавя. Според данните им преди около 3 милиарда години продължителността на денонощието била 13 часа. А сега един пълен оборот на Земята около собствената й ос продължава 23 часа, 56 минути и 4,091 секунди. Отначало се смятало, че забавянето на въртенето става постепенно – примерно по 0,02 секунди на 100 години. Но новите измервания показват, че измененията на скоростта на въртене на планетата ни са станали много по-съществени, отколкото в миналото. Ако се вярва на плашещите изчисления, направени от професор Дженковски, Земята ще престане да се върти на 16 януари 2013 година.

На своя пресконференция професорът заяви, че ще стане нещо невероятно: на едната страна на планетата ще бъде вечен ден, а на другата – нощ. За хората ще настъпят тежки времена. Растенията, чийто живот се основава на фотосинтезата, ще изчезнат за няколко седмици. Това ще доведе до страшен глад сред хората и животните. Преди да спре, също като пумпала, планетата ще започне да се колебае. Това ще предизвика разместване на континенталните плочи, ще генерира огромни вълни цунами, както  и земетресения, които ще станат причина за гибелта на милиарди хора.

Тогава обаче колегите му посъветваха професора да не предизвиква паника, докато се извършва щателна проверка на прогнозата. Но сега се оказва, че въртенето на Земята действително се е забавило под въздействието на антарктическото течение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *