28/03/2024

Питър Шиф: Кризата от 2008 г. – само репетиция. Идва истинското бедствие (видео)

“САЩ са като Титаник, и аз се опитвам да накарам хората да седнат в спасителната ми лодка … Аз предвиждам, че над САЩ се надига истинска финансова катастрофа.”

 Питър Шиф, август 2006

Замисляли ли сте се за това  защо милиардерите продължават да стават все по-богати, докато останалите хора преживяват криза след криза?

“Аз изучавам милиардерите – това ми е работата. За да бъдем по-точни, аз изучавам това как тези инвеститори успяват постоянно да извличат огромни печалби на фондовите борси. “

През 2006 г., когато Питър Шиф лице в лице се среща с много от титаните на инвестиционния свят, и се опитва да ги предупреди за предстоящата  финансова катастрофа, неговите колеги му  се присмиват.

Той се опитва да убеди американците да изтеглят активите си от финансовите пазари и да се подсигурят,  преди всичките им  спестовни сметки, всички пенсионни вноски и недвижими имоти да се превърнат в нищо.

Много малко хора са го послушали. А какво се  случи, ние всички знаем.

Сега същите финансови експерти, които преди шест години   публично осмиват предсказанията на Шиф, правят същото. Много хора, включително и видни политици, реномирани банкери и водещи икономисти казват, че най-лошото е зад гърба ни, а на хоризонта се вижда само глобално  “възстановяване” на икономиката.

Отново Питър Шиф не е съгласен:

“Вярвам, че ние сме на прага на една още по-ужасна икономическа криза, отколкото през 2007. Ние сме в очакване на падането на долара, рязък скок на лихвените проценти … и цялата ни икономика,  изградена върху основата на евтини пари ще се срине, когато издърпат изпод нея тази крехка опора. “

Шиф смята, че, въпреки “фалшивите” сигнали за възстановяване на икономиката, Америка все още е  разяждана от смъртоносната смес от 16-трилионния федерален дълг и безкрайното печатане на нови пари.

Според Шиф, тези цифри показват слабост на икономиката. И   Фед няма вярна  “стратегия за изход”.

“В резултат на това лихвите ще се повишат … и когато това се случи, казва Шиф, акции и облигации ще паднат  докрай. Което ще бъде последвано от бързо нарастване на данъците, а  социалните програми и облекченията ще бъдат намалени до крайност. “

Кризата е неизбежна,   сигурен е Шиф. “Мисля, че ще сме на дъното, преди Обама да приключи втория си мандат. А инвеститорите на фондовия пазар не обръщат внимание на този проблем. “

“Ние не разполагаме с нищо, продължава Шиф. Над нас виси  трилионен дълг, да погледнем на дълга като дял от БВП, с непогасени задължения. Ако бяхме в еврозоната, вече щяха да са ни показали вратата.”

“Федералният резерв е наясно, че икономиката на САЩ не се възстановява. Тя остава над водата благодарение на изкуствено ниските лихвени проценти и постоянно насищане на икономиката с парична маса. Ако това продължава, тя просто ще експлодира. “

Вече известен икономист, Шиф в продължение на много години остро критикува политиката, провеждана от Фед. И предупрежденията му неведнъж се оказват пророчески.

Въпреки това най-новото му предупреждение звучи дори по-тревожно.

В новата си книга  “Истинският провал. Как да се спасим и да спасим страната”, Шиф пише, че “истинският колапс “ще бъде още по-лош от Голямата депресия.

Равнището на безработица ще скочи, доверието ще пресъхне и, най-лошото, доларът ще се срине напълно “превръщайки всички спестявания в  нищо и ще постави потребителите пред космически цени.”

“Всичко, което можем да направим – е да се подготвим за бъдещето колапс. Ако се направят правилните стъпки за овладяване на ситуацията, ще бъде възможно да се оцелее при тази катастрофа. “

Ние трябва да разберем, че нито един от основните проблеми, които доведоха до финансовата криза от 2007/2008 г., не е бил отстранен.

Напротив, положението се влошава.

Политиците няма да се променят, и затова никаква промяна във Вашингтон не се очаква. Корупцията на Wall Street процъфтява както никога преди. Централната банка продължава да девалвира долара. Тези хора не искат да видят приближаването на края. Те така и ще продължат да вървят –  встрани от утъпкания път, докато  пословичният крайъгълен камък не бъде избит от сградата на американската икономика.

Кризата от 2008 г. е само една репетиция, сигурен е  Peter Schiff. Истинското бедствие тепърва предстои.

http://etfdailynews.com/2013/04/30/peter-schiff-a-collapse-happened-in-2008-but-the-real-collapse-is-still-ahead/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *