20/04/2024

Изригнал вулкан на Филипините уби петима туристи

Вулкан изригна на Филипините на 330 км югоизточно от столицата Манила. От сутринта най-малко петима души за обявени за загинали.

Огнената планина изхвърли облак от пепел и камъни в небето, които затрупаха група туристи, тръгнали да изкачват конусовидния връх. Около 20 души са изкачвали връх Майон, когато вулканът е изригнал. Падащите камъни са убили най-малко петима от тях. Още 7 души са пострадали, по свидетелство на планински водач.

Все още няма информация за самоличността на жертвите и пострадалите, нито дали са филипинци или чужденци. Спасителен екип пътува към мястото на инцидента.

Изригването е продължило 73 секунди и е изпратило пепел на 500 м нагоре в небето. Не е регистрирана сеизмична активност и засилване на вулканичната дейност, затова властите не повишават кода за сигурност.

Все пак са възможни последващи малки изригвания, затова филипинският Институт по вулканология и сеизмология съветва хората да се въздържат от изкачване по Майон.

Вулканът е изригвал поне 48 пъти, като най-разрушителното изригване е регистрирано през 1814 г., когато са загинали над 1 200 души и няколко града са разрушени.

http://www.standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *