26/04/2024

Изтребление без край…

Предна смразяваща кръвта семейна драма разтърси България. Мъж застреля детето си, опита да направи същото със съпругата си и сам си тегли накрая куршума (вижте още подробности тук). Почти няма седмица вече без съобщения за подобни трагедии из цялата страна. За много от тях се оказва, че причината е докарващата хората до лудост мизерия, поробени поради същата тази бедност от банките.Ако не е това пък непременно някой доказано луд и нелекуван с месеци и години психично болен ще направи същото – просто, защото е оставен безконтролно да живее без професионална грижа сред хората, които все още не са психясали. Или още по-лошо – заради едни 30 стотинки ще убие по зверски начин едно невидяло нищо още от живота здраво и право дете на 11 години – малкия Присиян от Шумен (вижте още тъжни примери тук)

В основата на тази смазваща човешкото достойнство бедност е безграничната несправедливост. Несправедливостта на работодателите към наемните работници, на които подхвърлят трохи от създадената от тях добавена стойност- толкова, колкото да могат на другия ден пак да отидат на работа срещу трохи. Няма нужда от никакви специални статистически доказателства за достоверността на този факт – вижте разслоението в обществото. Вижте разкоша и разточителството на българските новобогаташи. Въпросът съвсем не е в това, че някой е богат. Напротив. Представете си една България в която 80 на сто от населението е богато! (дай Боже). Нека са толкова богати, че ако щат – да си купят златни летяща чинии. Въпросът е в това, че подчинените им се самоубиват от бедност…

Въпросът е и в това, че опасно лудите са оставени да се спасяват сами. А те често се спасяват, като убиват или нараняват другите, в това число – убиват и най-близките си хора, които се грижат за тях.

Години наред, правителство, след правителство си затварят очите за тези фундаментални проблеми. Правят се, че не съществува и цигански проблем в България. И не ги стряска нищо. И не виждат какво се задава. И не виждат отчаянието на цял един народ. И смятат, че е страшна гордост да управляваш един отчаян, тъжен и оглупяващ от смешни, но непосилни за него проблеми като да си плаща редовно без да се стряска насън сметките на монополисти, и да си изхранва и образова децата. А за всички тези проблеми си има решение – с чисто икономически лостове. И с отговорност на хората, които наистина имат достатъчно власт в ръцете си, за да ги разрешат.

Но няма да го направят – нито сегашните управляващи, (както постъпиха предшествениците им) , нито бъдещите, които сега ще се изтрепят, за да се докопат до властта. Така че със сигурност може да се предскаже: изтреблението на българския народ ще продължи…

Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *