27/04/2024

Панагюрското съкровище изпокара люто кмет и областен на Пловдив

Смайващото с красотата си Панагюрско съкровище

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов и областният управител Иван Тотев люто се изпокараха. Не че е изненада. Само поводът този път е по-различен и наистина пили по най-тънките патриотични струни на пловдивчани.

Тотев заяви, че е част от тихата дипломация, благодарение на която Панагюрското златно съкровище се завърна в Пловдив. А кметът Атанасов нарече това безумна лъжа.

Общински съветник № 1 на Пловдив Илко Илиев на свой ред хвърли бензин в лумналия огън с изявлението си: Доколкото познаваме дипломатическите способности на областния, те се простират до спирането на 30 милионния заем за ремонта на малките улици в Пловдив. За други негови умения не сме чули.

Кавгата избухна заради за връщането на Панагюрското съкровище в Регионалния археологически музей в Пловдив едва за 60 дни, а не както очакваха пловдивчани – за вечни времена.

Разбирам реакцията на Националния исторически музей. На тях не им е лесно да се разделят с този шедьовър. Но съкровището е на Пловдив и пловдивчани и по това не може да има никакви коментари, заяви кметът Атанасов.

Експонатите са заведени в инвентарните книги на Археологическия музей в Пловдив под номера от 1530 до 1539. Единственият начин съкровището да бъде отнето от пловдивчани е министърът на културата Вежди Рашидов  да издаде заповед, с която съкровището да бъде отписано от инвентарните книги на нашия музей и да бъде предадено на друг музей. Такава заповед до момента няма и аз като кмет не препоръчвам на министъра да прави подобно нещо, защото това ще е грабеж, рече кметът Атанасов.

Деветте експоната са записани в нашите инвентарни книги, а не в НИМ или някъде другаде. Те принадлежат на Археологическия музей в Пловдив и когато
съкровището пътува по света, то ще се връща в Пловдив, а не другаде, хвърли още съчки в огъня директорът на Регионалния археологически муз0ей Костадин Кисьов.

Важно е да се знае, че в министерството на културата има график за тези пътувания и те не са малко,  но съкровището не е отписвано от нашите регистри. Ако не е изложено другаде, ще си бъде при нас, в Пловдив. Няма проблем да бъде излагано отново в НИМ, но вече ние ще го даваме на тях, а не както беше досега.

Освен това ние също получаваме приходи от изложбите му в чужбина, където и аз ходя да го придружавам понякога. Ако не е наше, защо тогава получаваме пари за него, пита риторично Кисьов.

На 8 октомври към столицата замина копието на Панагюрското съкровище, а в пловдивския археологически музей остана оригиналът, който всеки ще може да види веднага след окриването на музея на 12 октомври. На тази дата след три години митарства срещу 2 милиона отделени от общината и без нидо една дадена от държавата стотинка отваря врати обновеният изцяло Регионален археологически музей в Пловдив.

Красивата сгррада на музея беше на път да се срути върху уникалните експонати, които той съхранява.

След 60 дни Панюрското съкровище по утвърден от преди график ще тръгне за САЩ за поредния му показ пред света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *