27/04/2024

Половин век от първия полет на човек в космоса – Русия празнува! – видео

Русия чества по най-тържествен начин 50-годишнината от първия космически полет, осъществен на 12 април 1961 г. от Юрий Гагарин. Той остава национален герой и символ на съветското превъзходство в овладяването на космическото пространство, предаде АФП.

По повод половин вековният юбилей от това епохално събитие президентът Дмитрий Медведев ще посети Центъра за управление на космическите полети в покрайнините на Москва, за да осъществи пряка видеовръзка с екипажа на Международната космическа станция. По-късно през деня на тържествена

Първият човек излетял до космоса и върнал се на Земята - Юрий Гагарин

церемония в Кремъл той ще връчи ордени на космонавти и ветерани в овладяването на космоса.

Космическият кораб „Восток 1“ с космонавт на борда стартира на 12 април 1961 г. в 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време). Юрий Гагарин прави една обиколка около Земята.

На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути.

Още в ерата на комунизма обаче упорито се носеха слухове, че преди този успешен полет на Гагарин в космоса са загинали поне 12 руснаци. Имената им бяха потънали в забвение, но напоследък започна да се прокрадва информация и за тези трагични събития.

Вижте още подробности тук с ВИДЕО  за загиналите първи руски космонавти, които не са се върнали  живи на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *