20/04/2024

Черно море кипна: Температурата на водата дни наред е над 30 градуса

Торнадо все по-често се появява и в България, макар все още официално метеоролозите да не признават този факт

Апокалиптично високи температури вече няколко дни поред измерват метеоролозите и хидролозите по Черноморието.

Нищо чудно в скоро време България да е принудена да преживее ужаса и последиците от тропически ураган.

По дебелите книги на специалистите пише, че условия за възникване на урагани има само по онези места на планетата, на които морската и океанската вода се затопля повече от 27 градуса по целзий. Да се надяваме, че тези необичайни сдтойости у нас са измерени само по бреговата ивица. Ако обаче и в открито море са такива – наистина лошо ни се пише.

През последните 17 години не са регистрирани по-високи температури на морската вода у нас, от измерените в последните дни 30 градуса по Целзий.

Това коментира за БТА доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
За периода от 1993 г. до 1997 г. максималната температура на морската вода, измерена по нашето крайбрежие, е в Шабла – 27 градуса. За същия период максималната температура, измерена в Каварна, е 25,8°, в Балчик – 26,2°, във Варна – 25,6°, в Несебър – 26,4°, а в Бургас – 26,8°.

От 1999 г. до 2009 г. най-висока температура на морската вода е измерена в Каварна – 28,4°. Рекордът за станция Шабла за периода е 27,2°, за станция Балчик – 27,2°, за Варна – 27,4°, за Несебър – 28°, а за Бургас – 28,1 градуса по Целзий.

От НИМХ са събрали информация и за температурите на черноморската вода в руските и украинските станции вчера. Стойностите, измерени в руските станции на Черно море, са от 28,3-28,4 градуса. В Украйна температурите на водата са от 27,2 до 29,2 градуса. Поредица от други станции по Черноморието показват резултати между 28,3 и 29,2 градуса на морската вода, съобщи Корчев.

При нас стойностите са малко по-високи, но не се различават много. Толкова високи температури, обаче, не е имало, не само по българското крайбрежие, но и по крайбрежието на Русия и Украйна, заключи той.

Преди дни лекари успокоиха, че високите температури на морската вода   не са опасни, по-вредно е продължителното стоене на пясъка заради силното слънце.

Междувременно от филиала на НИМХ във Варна съобщиха, че в близко бъдеще ще се получат пропуски в работата на морските метеорологични станции. Причината – липса на достатъчно средства. Работното време на персонала е намалено с 25%, а за да бъде осигурена денонощната работа на станциите са необходими по 6000 лева месечно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *