24/04/2024

Парламентът гласува за махането на дипломатите чекисти

Андрей караславов, работил за ДС в Германия, сега е наш посланик в Гърция

Със 152 гласа „за” народните представители одобориха декларацията за отзоваване на посланиците, сътрудничили на ДС. В нея се настоява президентът, правителството и Външно министерство да отзоват тези посланици. Всички парламентарни сили, без БСП, подкрепиха текста на документа.

„Да, само ние не я подкрепяме и от това не ме е срам. Не се срамувам да застана срещу едно стадо“, коментира лидерът на червените Сергей Станишев. о думите му декларацията противоречи на закона и на Конституцията и чрез нея управляващите се опитвали да вменят колективна вина и мерели с двоен аршин.

Председателят на ПГ на „Коалиция за България“ попита защо вътрешният министър Цветан Цветанов не си подаде оставката, след като стана ясно, че е бил част от Седмо управление на ДС.

Дебатите около декларацията станаха повод за пореден път депутатите да се изпокарат.

Българската дипломация е компрометирана, не е въпросът дали тези хора са професионалисти, въпросът е, че те вече не могат да представляват България. Имаме проблем и трябва да го решим, каза ГЕРБ-ерът Доброслав Димитров.

Веднъж завинаги стъкленият похлупак над българската дипломация трябва да бъде премахнат. Няма да си позволя да играя с инсинуации и да танцувам върху съдбите на всички тези хора, чиито съдби вие дори не познавате от висотата на вашата партийна йерархия. Това пък заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Искам още веднъж да обясня „АБВ-то” на проблема – А: 45% от посланиците са били свързани с ДС; Б – този процес в последните години нараства, не намалява. Б – Правителството на ГЕРБ премахва министрите. В – обвръзките, които са изградени, представляват стъклен похлупак над българската дипломация, каза дипломат номер 1 от парламентарната трибуна.

На ход сега е президентът Първанов. Да видим какво ще каже и как ще постъпи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *