30/01/2023

„Фукушима“ – новият радиоактивен „Чернобил“ на планетата

Японската ядрена агенция повиши кризисното ниво до максимална седма степен от пета степен във връзка с ядрената криза в АЕЦ – Фукушима 1. Това е най-високо ниво на ядрена опасност и вече съвпада с нивото от седма степен по време на ядрената авария в Чернобил през 1986 г., съобщи money.bg.

Говорителят на японската агенция за ядрена безопасност поясни, че решението е базирано на обема радиоактивни частици, изхвърлени в атмосферата.

Припомняме, седмица след аварията в АЕЦ Фукушима-Даичи, която пострада след тежкото земетресение и последвалата вълна цунами, нивото на ядрена опасност беше повишено до пета степен – същото каквото беше при ядрената авария на остров Three Mile в САЩ през 1979г.

Днешното ново ниво от седма степен вече третира аварията във Фукушима 1 като „голяма катастрофа“.

От японската агенция за ядрена безопасност казаха още, че общият обем на радиоактивен материал, излязъл от АЕЦ – Фукушима 1, е около 10% от радиоактивните частици, които бяха изпуснати в атмосферата след ядрената авария в Чернобил през 1986 г. Това ниво на ядрената опасност според седемстепенната скала на INES (Международна ядрена и радиационна скала) означава, че има „мащабно изхвърляне на радиоактивен материал с широко обхватна опасност за здравето и за околната среда“, докато досегашното ниво от пета степен означаваше „ограничено изхвърляне на радиоактивен материал“.

На персонала на ядрените електроцентрали „Фукушима-1“ и „Фукушима-2“ е наредено незабавно да се евакуира.

Междувременно трус с магнитуд 6.3 по Рихтер беше регистриран в японската префектура Чиба, предаде АП. Няма съобщения за жертви, ранени и сериозни щети.

Метрото в Токио спря работа за кратко. Засега няма и разпространено предупреждение за опасност от цунами.

news.bg

(Visited 166 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *