24/04/2024

Професионалисти, лобисти, непукисти. Кой гласува законите на Р България?

Експерти, патриоти, идиоти, професионалисти, лобисти, авантюристи, мълчаливи, бъбриви, услужливи, демократи, технократи, психопати, васали, феодали, просто абдали … Кой и как да ги знае?!!

От информацията, предоставена на официалната страница на Народното събрание за депутатите е видно, че в 41-ия парламент сме изпратили юристи, лекари, инженери, икономисти, преподаватели и пр. и пр.,  и …  група от 15 парламентаристи с професия – “непоказана”.

Политическата принадлежност на тези депутати е както следва:  ГЕРБ – 10, АТАКА – 2, ДПС – 2, Независими – 1. Групата е с шансове успешно да се “впише”  сред другите  неформални – тази на “депутатите-риби” (мълчаливците) и на “фен клуб Верту”, макар да не е ясно по чия вина професията на членовете й е “спестена” на гражданите и защо.

Ние обаче имаме право да знаем КОЙ приема, изменя, отменя и допълва законите на Р България; КОЙ приема държавния бюджет; КОЙ определя размера на държавните данъци; КОЙ дава съгласие за сключване на държавни заеми; КОЙ разрешава изпращането на български въоръжени сили извън страната; КОЙ ратифицира и денонсира международни договори; КОЙ избира омбудсман и т.н. (чл. 62 – чл. 91а от Конституцията на Р България), гласувайки “за”, “против” или “въздържал се” в пленарна зала .

Това са членовете на групата с професия “непоказана”, както и информация за образованието им, публично достъпна в мрежата.

ГЕРБ

Александър Руменов Ненков – магистър по Европейски отношения  (СУ)

Георги Иванов Андонов – агроном

Георги Георгиев Плачков – СПТУ по Фина механика – Пловдив

Димитър Бойчев Петров – стопанско управление

Живко Веселинов Тодоров – Европеистика  (СУ)

Иван Атанасов Алексиев – инженер-технолог (ВИХВП)

Иван Йорданов Божилов – публична администрация (ВТУ Габрово), магистър  факултет по хуманитарни науки (ШУ)

Мирослав Николов Петков – Техникум по Механотехника, студент в Московски държавен университет, специалност “Мениджмънт”

Стефан Господинов Господинов – историк (ВТУ)

Христо Димитров Христов – стопанско управление

АТАКА

Десислав СлавовЧуколов – Европеистика (РУ)

Петър Иванов Хлебаров – семестриално право (СУ)

ДПС

Гюнай Хасан Сефер – социални дейности

Муса Джемал Палев – социални дейности и бизнес администрация

Независими

Касим Исмаил Дал – липсват публично достъпни данни за професията или образованието му. Основател на турското национално-освободително движение (1985) и на ДПС, затворник (1986 – 1989), член на парламентарни групи за приятелство с 54 държави.

Трима депутати от ГЕРБ са посочили за своя професия – “предприемач”, макар такава да не съществува в националния класификатор.

Илия Иванов Пашев – образование: гимназия “Ленин”, Асеновград, организационен секретар на ГЕРБ

Николай Горанов Коцев – образование: ТПФ “Юлиус Фучик” – София, областен ръководител на ГЕРБ Враца

Цветомир Цвятков Михов – липсват публично достъпни данни за професията или образованието му.

Народното събрание е своеобразна “витрина” на държавата и е несериозно на официалната страница на институцията да се бъркат професии с длъжности като “доцент”, “професор”, “експерт”, “директор” или да се посочват професии, несъществуващи в националния класификатор –  “бизнесмен”, “предприемач”, “политик”, “международник”, зад чиято фасада се прикриват други неща.

От библейски времена се знае, че няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве (Лука 8:17). Особено днес, в ерата на интернет. Дори в “страната на чудесата”, неизвестно защо обозначавана все още на картите като България…

Светла Василева, pozicii.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *