29/04/2024

Цинични разговори на Борисов, Кокинов и Найденов взривиха нов скандал

Нова поредица записи, направени със специални разузнавателни средства, стигна до няколко медии тази нощ. Те съдържат разговори, в които се чуват гласовете на градския прокурор на София Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов.

Записите са от преди около месец, когато Найденов стана обвиняем за подкуп. Разговорите обаче не са от телефонен разговор, а са направени при среща между тримата.

Те са подписани от Бойко Найденов Кокинов. Авторът се представя като действащ служител на СДОТО. Файловете със записи са изпратени от специално създаден адрес – boykonaydenov@mail.ru. Подателят им е мотивиран да ги разпространи от вчерашната декларация на Бойко Борисов, че Цветан Цветанов му се заклел в децата си, че не го подслушва и той му вярвал:

Ако мислите, че след 20-и февруари 2013-а година Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Върша каквото ми наредят началниците, а те вършат каквото им нареди Цветанов. В този мейл, защото аз не го пускам като сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване, в което участвах аз.

От записите става ясно, че са направени в помещение, в което влиза шум от преминаващи коли и работи телевизор. Първоначално се чуват само гласовете на градския прокурор на София и на от вчера защитения свидетел Мирослав Найденов. Те си говорят на „ти“ и обсъждат механизмите за влияние върху разследването срещу Найденов. Към тях се присъединява и Бойко Борисов, а разговорът остава все така фамилиарен и свойски, а кръгът на темите се разширява. На моменти става вулгарен, обсъждат се включително и сексуалните ориентации на двама от заместниците на Кокинов. В разговорите често се споменава главният прокурор Сотир Цацаров, от когото Кокинов се оплаква на Борисов, че му създава проблеми и му казва включително: „Не ми се подсмихвай, ти го избра“.

Много важно е, че си говорят за разследването срещу Мирослав Найденов, което вече не е просто клюкарене, а обсъждане на едно дело, това е закононарушение. С изпратените файлове авторът на мейла е искал да удостовери, че вчера, когато бившият премиер е казал, че Цветанов му се е заклел в децата си, че не го подслушва, бившият вицепремиер е излъгал, тъй като това са записи, които удостоверяват, че бившият премиер е бил подслушван, коментира съдебният репортер Силвия Великова.

Темата коментира и Юлияна Методиева от Българския хелзинкски комитет, която в предаването „От петък до петък“ заяви:

Безкрайна ще бъде тази история. Преди години прогнозирах, че това е един от най-лошите избори, които българското общество е направило – изборът на ГЕРБ. Сега ще потвърдя, че резултатите са отчайващо точни спрямо прогнозата. Може би отиваме в още по-черен реализъм. Виждаме една свръхполицейщина и за съжаление нито една от службите не е на мястото си. Ако това общество отново реагира с вот за ГЕРБ, това означава, че то не е развило своето усещане, своята чувствителност към антидемократични практики. ГЕРБ е въплъщение на милиционерщината, а гласуването за ГЕРБ означава, че гласуват за милиционерщината.

По отношение на прокуратурата Методиева заяви: Имам опасение, че по-скоро щастливите от цялата тази поръчкова тайна схема са от БСП. Много хора познават отлично професионалния бекграунд на този главен прокурор. Предполагам, че хората, които изпитват най-сериозно удоволствие от срива на доверието към обективните законови действия на прокуратурата, изпитват радост, защото вкарват в капана на безпричинни и закъснели обвинения към ключови хора.

Очевидно в предизборно време се активират най-лошите практики, очевидно, че също така да бъдеш жълта медия е най-печелившото в момента. Определено този служител, който изпраща на медиите материал, също така има своя симпатичен контекст. Това циркулиране на такава информация не ни прави по-демократични и самото общество да става по-прозрачно. Някакво задкулисие продължава да действа и да изпраща по различни начини – ту по Сергей Станишев, който бърза да го занесе на прокурора, коментира Методиева.

По отношение на подслушванията Методиева каза: За Цветан Цветанов вече ще можем да говорим наистина като за класик в жанра. Той показа пред всички, че нищо старо не е забравено. Така действаха тайните служби по време на комунизма. Цветанов заради ниската му образованост, но и тази цинична демонстрация, че зад него има някой.

Цветанов беше окуражен в САЩ. България влезе в един много сложен контекст, който застрашава всички нас, каза тя и припомни позицията на Цветанов във връзка с разследването на терористичния акт на бургаското летище.

Разговора на Катя Лещанска с Юлияна Методиева и Силвия Великова чуйте от звуковия файл.

Илюстрацията е от mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *