23/04/2024

WikiLeaks публикува 1,7 млн. документа на разузнаването и дипломацията на САЩ

Дългото мълчание на WikiLeaks, причина за което беше съдебното преследване на основателя на сайта Джулиан Асандж с цел „запушване на устата“, приключи с гръм и трясък.

Сайтът публикува повече от 1.7 милиона документа на американското разузнаване и дипломатическата служба за периода 1973-1976 г. Част от събирането на този информационен ресурс е осъществил австралиецът Джулиан Асандж лично от своето убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Редица документи, публикувани в понеделник, са адресирани до тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър, или са писани от него. В повечето документи има надпис “не е за разпространяване”, а някои от тях преди това са имали статут на секретни.

В WikiLeaks документите са наречени “Обществената библиотека на американската дипломация”.

Още през декември миналата година Асандж заяви, че “няма да го уплашат” и обеща да разкрие милион нови документи през 2013 г., които ще засегнат “всички страни в света.”

През юни 2012 г. той поиска политическо убежище в посолството на Еквадор в опит да избегне екстрадиране в Швеция, където е обвинен в сексуални престъпления, които той отрича.

Асандж се опасява, че ще бъде изпратен от Швеция в САЩ, където може да го очаква наказание лишаване от свобода за публикуване на класифицирани документи.

http://30dumi.eu/2013/04/uikilijks-publikuva-1-7-miliona-dokumenti-na-diplomaticheskata-sluzhba-na-sasht/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *