18/04/2024

Бесни съселяни на цар Киро подпалиха палата му

Ченгета пазят палата на цар Киро (снимка на plovdiv24.bg)

Тежка нощ преживя пловдивското село Катуница, след като там избухнаха размирици срещу фамилията на Кирил Рашков, известен като цар Киро. До напрежението се стигна след като бус с роми прегази 19 годишния Ангел Петров. Пострадали са още две момчета от селото, както и трима полицаи.Бусът е блъснал хората, които са стояли пред къщата на Кирил Рашков. Пострадалите не са провокирали насилието срещу себе си, а извършителите са роми от пловдивския квартал „Столипиново”. Старши комисар Тодор Чонов, директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив, съобщи, че в деня на инцидента близките на цар Киро са отбелязвали годишнина от смъртта на сина на ромския бос.

След наглото убийство хората от Катуница, въоръжени с колове и камъни, са обградили къщата на Кирил Рашков и я подпалили около полунощ. Те настояват ромската фамилия да бъде изселена от селото, като съобщават афектирано за дългогодишния тормоз и беззаконие, на който са подлагани от ромското семейство. Хората подготвят и подписка за изселването на рода на цар Киро, като смятат да я изпратят до всички отговорни държавни институции.

Повече от сто полицаи са пристигнали и са успели да предотвратят по-тежки и кървави сблъсъци. Независимо от намесата им обаче има пострадали, сред които и служители на органите на реда. Вече са арестувани шестима от участниците в убийството и прегазването на полицаи и местни хора. Полицията издирва 55-годишния шофьор на буса, убил 19-годишния младеж. Шофьорът-убиец е криминално проявен.

Повече от двеста въоръжени полицаи в момента пазят реда в Катуница. В селото представители на полицията днес се срещат с хората в опит да ги успокоят. Старши комисар Тодор Чонов лично пое ангажимента полицията да пази хората в Катуница от подобни инциденти.

РП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *