24/04/2024

Трета победа в съда на бившия военен министър Николай Цонев

Николай Цонев, снимка на Дарик

Софийският военно-окръжен съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев, обвинен за неизгодни сделки, ощетили Министерството на отбраната, съобщи БТА.

Магистратите отхвърлиха като неоснователен предявения граждански иск от името на ведомството за нанесени щети в размер на 970 653,59 лева, съобщи „Фокус“. Разноските по делото остават за сметка на държавата. Присъдата може да бъде протестирана пред Военноапелативния съд в София.

На излизане от залата военните прокурори обявиха, че ще протестират присъдата, а Николай Цонев заяви, че не е изненадан от присъдата. Бившият министър и днес смятал, че сделките, за които го обвиняват, са били изгодни за министерството, цитира го БТА.

На 1 март прокуратурата поиска 5 г. затвор за бившия военен министър за 4-те неизгодни сделки за самолетни и авточасти, които той е сключил през 1999 г., когато е бил шеф на Дирекция „Управление на доставките“ в Министерство на отбраната. Прокурорът по делото лейтенант Красимир Дерменджийски заяви, че обвинението пледира също така Цонев да не заема определена държавна или обществена длъжност в размер на 3 години.

Според обвинението с договорите за доставка на авто и авиационно имущество министерството е било ощетено с над 970 000 лв., а с неизгодните доставки Николай Цонев е превишавал правата си, като многократно е нарушил и не е изпълнил задълженията си по Закона за общинските и държавните поръчки и Закона за обществените поръчки.

Днес обаче военните магистрати отсъдиха, че Цонев е невинен и отмениха мярката парична гаранция от 10 000 лева, която му бе наложена по това дело.
„Надявам се, че българският съд ще вземе правилното решение и на следващото дело“, коментира самият Николай Цонев, цитира го БГНЕС.

Това е третата оправдателна присъда за него. На 24 февруари Софийският градски съд го оправда по обвинение, че се е разпоредил със средства не по предназначението им.
Първата оправдателна присъда бе по обвинение, че през 2009 г., като министър на отбраната, е нарушил служебните си задължения като е разрешил на тогавашния началник на Генщаба Златан Стойков да бъде закупена производствена линия за метални конструкции въпреки липсата на осигурени финансови средства. Щетата за МО е била около 8 млн. лв.

Бившият военен министър е подсъдим по още едно дело – за даване на 20 000 лева подкуп на следовател. На 20 октомври Софийският градски съд не даде ход на процеса, по който заедно с Цонев обвиняеми са и съдията Петър Сантиров и екссекретарят на финансовото министерство Тенчо Попов.
Тримата бяха арестувани при специализирана полицейска акция на 1 април миналата година.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *