26/04/2024

Юрген Рот: Захване ли се журналист да пише за ТИМ, ще си изпати!

Германският разследващ журналист Юрген Рот

Българските репортери живеят доста опасно. Който се захване да пише срещу олигарсите, може да си изпати, пише Юрген Рот. Особено, ако дръзне  да пишеш срещу варненската групировка ТИМ, пише в новата си книга Рот. На книжния пазар в Германия излезе творбата на германския разследващ журналист Юрген Рот „Гангстерска икономика“.

В края на 2009 година към главната редакторка на един от независмите интернет-портали в България, писали критично за варненската групировка ТИМ, бяха отправени заплахи, напомня Юрген Рот. От една страна се чуваше заканата: „Ще ви отрежем главите!“, от друга – предложението: „Ако престанете да се занимавате с темата, ще получите голямо финансово обезщетение.“

Антон Луков, главен редактор на всекидневника „Черноморие“ и собственик на онлайн-изданието „Днес“ бе нападнат брутално през 2003 година, четем още в книгата на Рот.

По този повод тогава вестник „Капитал“ писа, че един от мотивите за
нападението са статии на Луков, публикувани в неговото издание. Журналистът е писал например, че много варненци обвиняват кмета на морската столица във връзки с организираната престъпност, публикувал е и материали за връзките между политици и мафиоти.

Антон Луков е набит мъж, и всъщност човек не би могъл да си помисли, че можеш да се справиш лесно с него, пише Рот. „Счупиха ми китките, избиха ми зъбите. Зъбите – сигурно, за да мълча, а ръцете – най-вероятно, за да спра да пиша“, казва Луков.

Той самият предполага, че зад нападението се крие групировката ТИМ. Полицията обаче не е водила разследване по случая, казва Луков.

По повод обвиненията на Луков Иво Каменов, един от шефовете на ТИМ, казва пред германския разследващ журналист следното: „Той е бивш борец и е добре сложен. Такъв мъж не можеш да го натрошиш с бой. Той самият се гордее, че е бил съученик на Георги Милев, който беше застрелян.“

Във Варна никой няма да отрече, че Луков е странна птица, но и никой не би премълчал, че е бил пребит. И все пак в България той не е първият журналист, който е бил заплашван и нападнат, тъй като се е захванал с „тъмните сили“. Други журналисти дори са заплащали с живота си, пише
Юрген Рот.

В началото на септември 2007 година една журналистка от Варна решила да пише за групировката ТИМ. Когато научил за това, нейният шеф взел да си скубе косите и спрял публикацията.

Германският разследващ журналист дава и още един пример за реакциите на варненската групировка по повод медийния интерес към нея. Една журналистка от Шумен, която решила да се разрови из потайностите на ТИМ, също имала неприятни преживявания.

„В редакцията ни дойдоха адвокати. Юридически погледнато моето разследване не нарушаваше ничии права. Те просто дадоха солидна сума пари на главния редактор, за да спре публикуването на материала ми. Твърдо убедена съм, че шефовете на ТИМ са забранили тази публикация“, казва тя пред Юрген Рот.

В статията на журналистката от Шумен е ставало въпрос за неин колега, който също е разследвал дейността на варненската групировка. Той бил заплашен със смърт, четем в книгата „Гангстерска икономика“, съобщава Дойче Веле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *