26/04/2024

Бог да го прости! Почина лидерът на КНСБ Желязко Христов

Бог да го прости Жеката!Лидерът на единия от двата големи синдиката в Бълагрия – КНСБ,  д-р Желязко Христов почина на 15 септември 2010 г. на 62-годишна възраст след тежко боледуване.

Докторът бил ударен от рак, лекувал се е в Германия и Истамбул. Но е диагностициран твърде късно и метастазите са спечелили битката му за живот.

Той е начело на просъюза от 1997 г. „Изгубихме един прекрасен човек, изключителен хирург и лекар, защитник и борец за човешката правда, който живееше и болееше с тревогите на наемния труд в България“, се казва в официалното съобщение на синдиката.

Желязко Христов е роден на 13 май 1948 година в село Рогош,  Пловдивско. Завършил е медицина, а по-късно специализира коремна и гръдна хирургия. Трудовата му биография е свързана с Димитровград и  Хасково, както и с Висшия медицински институт в Пловдив.

Преди 20 години / 1990 г./ е избран за заместник-председател на КНСБ на обществени начала. По късно е утвърден за ръководител на синдикалната организация последователно на IV, V и VI национални конгреси (ноември 1997, декември 2001 и май 2007 година).

Желязко Христов е носител на орден „Стара планина” II степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *