20/04/2024

Български медици връщат с операция зрението на сляпа мечка

Български медици оперираха очите на сляп мечок, който живее в Парка за танцуващи мечки над Белица, Благоевградско. Възможно е Добри да отново да види света са първи път след 20 години живот в пълна тъмнина. От едното му око е премахнато перде.

Операцията беше извършена от д-р Йордан Тумбев от Благоевград и д-р Петър от СофияДимков – вннук на легендарния народен лечител със съсщото име. За анестезията се грижеше професор Аминков от Лесотехническия университет в София. Упояването е станал много трудно, тъй като мечкарите т старозагорско са направили Добри алкохолик.

Не може още да се каже със сигурност какъв ще е резултатът от операцията. След отстраняването на пердето лекарите са установили, че окото има много стара и нелечима травма, вероятно от удар. Има обаче голяма вероятност Добри да може да усеща светлина и дори да различава
силуети.

Оперираната мечка е на около 23 години и е спасена от „Четири лапи“ през 2003 година. Преди това е била танцуваща мечка, отглеждана в село Ягода, Старозагорско. Паркът за танцуващи мечки функционира от 2000 година и се финансира съвместно от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо. Целта му е да осигури достоен живот за бивши танцуващи мечки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *