19/04/2024

Премиерът на Япония: Положението във „Фукушима“ е непредсказуемо!

Премиерът на Япония Наото Кан

Японският премиер Наото Кан заяви, че злополуката с АЕЦ „Фукушима“1, която пострада сериозно от земетресението и цунамито на 11 март, е на етап, който изисква максимална бдителност.

„Ситуацията продължава да бъде непредсказуема. Трябва да продължим да се справяме с нея с максимално напрежение на силите“ заяви Кан в бюджетната комисия на горната камара на парламента, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Компанията-оператор на централата пък призна, че за преодоляването на кризата може да са необходими месеци или дори години, пише руският вестник „Независимия газета“, цитиран от „Фокус“.

Възстановителните работи в централата буксуват заради опасно високото ниво на радиация във водата, която се е събрала в подземната зала с дизеловите генератори на Втори реактор. Както съобщи правителството вчера, тази вода очевидно е била известно време в досег с частично разтопеното ядрено гориво в реактора. Освен това, на пет места на територията на АЕЦ „Фукушима“1 вчера бяха открити следи от заразяване с плутоний, макар и в незначително и безопасно количество.

Генералният секретар в японския кабинет Юкио Едано заяви, че в обвивката на втори реактор няма пукнатина, от което мнозина се бояха.
„Радиацията във въздуха се наблюдава главно във вътрешността на реактора. Ние трябва да предотвратим проникването на водата в почвата или в морето”, посочи Едано.

Според японския вестник „Йомиури“ правителството планира да национализира временно компанията „Токио илектрик пауър“ (ТЕПКО) – оператора на АЕЦ „Фукушима“1. Според изданието, кабинетът може да получи контролния пакет акции на компанията. Освен това той ще помогне на ТЕПКО да изплати обезщетенията за вредите, причинени на местните жители и околната среда.

Действията на компанията по ликвидиране на последиците от изтичане на радиация в централата предизвикват остри критики в Япония. В неделя 1200 души се събраха пред главния офис на компанията в Токио. Те призоваха шефовете й да не потулват ставащото във „Фукушима“1 и да подходят с по-голяма отговорност към отстраняването на последиците от аварията.

Междувременно правителството реши да поеме всички разходи по разчистване на районите, пострадали от разрушителното земетресение и цунами на 11 март. Само в префектура Мияги количеството на отломките е оценено на 18 милиона тона и разчистването им може да отнеме няколко години. Щетите от природното бедствие, по предварителни оценки на правителството, възлизат на между 185-308 милиарда долара.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *