30/04/2024

Експедиции проучват удивителни петроглифи на 40 хиляди години в Армения (снимки)

След легендарните петроглифи на платото Наска в Южна Америка, благодарение на снимки от въздуха и сателити, както и от експедиции по цял свят се откриват все повече и все по-интересни рисунки върху скали и камъни. Намерени са в Саудитска Арабия, в Австралия. А над 30 хиляди петроглифа са обект на проучване в Армения.

Според английския астроном Олкът хората, изобразили древните фигури на съзвездия, вероятно са живели около планината Арарат, а също и в долината на река Ефрат. Предположението му е основано на намерените на територията на Армения отначало на Гегамското плато, а после и Вердиския хребет около 30 хиляди рисунки върху скали.

Изследователите окончателно обединиха мнението си, че това са свидетелства за астрономическите познания на древните хора по тези земи.

Хората от земите на древна Армения се отличавали с високото развита металургия. Те стопявали мед, бронз, сребро, олово, цинк, злато и стомана.

Проучените досега петроглифи изобразяват ловни сцени, космически явления, астрономически понятия, съзвездия, митични герои, животни. Има изображения на фантастични хора и животни (бел. ред: дали пък митични или все пак съществували по онова време и рисувани от натура?). А също така изображения на различни култове – към Луната, Слънцето, змиите, дракона.

Сред най-впечатляващите са обектите, съсредоточени на склона на планината Севсар в Мартунийския регион на Армения. Тук има петроглиф върху камък с размер 3 на 2 метра, на който с метално длето са гравирани различни знаци, небесни светила и съзвездия.
В долния десен ъгъл на каменната плоча е издялана окръжност с диаметър 90 см. Вътре в нея има по-малка окръжност и спирала. От окръжността излизат много лъчеобразни вдлъбнатини. Центърът на кръга е издълбан и ако в него се постави пръчка, сянката от нея, пълзяща по окръжността ще показва времето.

Този петроглиф фактически е слънчев часовник на възраст над 40 хиляди години. Около тази каменна плоча са запазени по-малки камъни с изсечени върху тях знаци и фигури, които явно показват, че целият комплекс представлява астрономически обект.

Проучването на скалните изображения във Вердинските планини продължава. Вече почти никой не се съмнява, че тук е имало древен астрономически център.

Тези находки представляват уникална ценност и се очаква скоро да бъдат включени в списъка за Световното наследство на ЮНЕСКО.

Бел. ред: Изображението в ляво на водещата снимка напомня ли ви нещо?

Земни хроники

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *