20/04/2024

Учени: Малките деца умеят да четат мисли

Преди дни бяха огласени резултатите от експерименти, проведени от учени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис , които показват екстрасензорни способности у малките деца. Те са способни да четат мисли още от 1,5-годишна възраст.

В проучването взели участие 91деца от различни страни на възраст от 19 месеца до пет години. Тестът се наричал „ Задачи за разбиране на неверни убеждения”. Един човек влиза в стаята, скрива ножица в шкафа и излизал. След него в стаята влиза втори човек. Той тайно от първия премества ножицата и я скрива в джоба си. Когато първият човек се връща, питат детето: „Как мислиш, къде ще търси той ножицата?”

На децата, които още не можели да говорят, се правели видеозаписи. На кадрите ясно се вижда, че децата в момента на въпроса поглеждали към шкафа, като по този начин показвали, че човекът ще търси ножицата там, където я е оставил. По-големите деца давали правилният отговор.

„В своите опити ние проверихме ще успеят ли децата да разберат мислите на друг човек, този, който не знае за изгубването на предмета, обяснява ръководителят на проучването антропологът от Калифорнийския университет Кларк Барет. Беше изяснено, че децата разпознават истинските мисли на човека дори в ситуации на „лъжливи убеждения”.

Децата сякаш „чуват” правилния отговор в речта, интонацията и поведението на възрастния. Този тест съвсем не е прост тъй като за осъществяването му децата трябва да имат модел на съответното психическо състояние или способност да прогнозират поведението на друг човек”, обяснява ученият.

С порастването обаче този дар изчезва. След 8 до 12-годишна възраст по неразбираеми засега причини екстрасензорните способности на децата изчезват, показват наблюденията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *