24/04/2024

Преместиха часовника на Страшния съд с минута напред

Стрелките на символичния часовник, който отмерва времето до Деня на страшния съд, са преместени с една минута напред. Сега от зловещата полунощ, която ще настъпи при ядрена катастрофа, човечеството го отделят пет минути, казва в издаваното в Чикагския университет списание Bulletin of Atomic Scientists редакционният съвет, който взема решенията за преместването на стрелките.

Страшният съд, според изданието, се е приближил заради растящата икономическа, политическа и екологична нестабилност. По-конкретно – нараснали са рисковете от разпространение на ядрено оръжие и терористични атаки с използването на така наречените „мръсни бомби”.

Решението за преместването на стрелките напред е прието за първи път за последните две години. През януари 2010 г. след идването на власт на президента на САЩ Барак Обама стрелките бяха преместени с една минута назад. „Преди две години изглеждаше, че световните лидери ще могат да се справят с глобалните заплахи, с които се сблъскваме, се казва в „Бюлетина”. По много причини тази тенденция не получи продължение и беше обърната. Поради това стрелките на часовника са преместени с една минута по-близо до полунощ, връщайки се по този начин към времето, което беше през 2007 г.”, се обяснява в „Бюлетин”-а.

Заедно с това учените изразяват надежда, че човечеството ще успее да се с прави с увеличаващите се заплахи. Посочвайки като пример катастрофата с японската атомна централа „Фукушима – 1” съпредседателят на редакционния съвет на изданието Лоуренс Краус отбелязва, че тя стана регулатор не само на техническите грешки, но и на отсъствието на политическа воля за осигуряване на безопасността на глобалната енергетика. „Трябва да се действа бързо”, подчертава Краус.

Часовникът на Страшния съд се появява през 1947 г. скоро след началото на надпреварата в ядрените оръжия и отначало е показвал 23,53 часа.  От тогава досега стрелките му са били премествани 20 пъти, включително и последният. През 1953 г. след провеждането в бившия Съветски съюз и в САЩ на изпитания на термоядрени боеприпаси, стрелките са били отместени на 23,58 часа. През 1991 г. след подписването на договора за ядрено разоръжаване стрелките са върнати на 23,43 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *