26/04/2024

Учени: В крайна сметка колко вода трябва да пием?

Ако пием повече вода всеки ден ще започне ли кожата ни да изглежда по свежа и млада? И вярно ли е, че кафето обезводнява организма?

Науката се произнесе по въпроса, отговорът на който уж на всички ни е ясен.

Тенденцията да се пие повече вода тръгва през 70 те години на миналия век от САЩ, когато се налагат такива марки бутилирана вода като „Evian“ и „Perrier“. Те се предлагали на пазара като символ на високо социално положение. Хората започнали да пият вода не само по време на хранене, а през целия ден. Носенето на бутилка вода става символ на доброто здраве. И нищо не подсказва, че с времето ситуацията ще се промени.

В американското издание The Atlantic може да се прочете, че бутилките за вода за многократно използване на определи марки са станали типичен аксесоар на милениум поколението. Някои струват по 49 долара, други достигат до 100 – е разбира се в такива води са добавени кристали, които – така се твърди, носят „покой и вътрешна хармония“.

Британското издание The Telegraph поставя въпроса не са ли станали бутилките за многократно използване аналог на така наречените it-bag – тоест на популярните и често много скъпи чанти, с които търговците си спечелиха маса пари?
Водата е наистина е много добра напитка за всеки, който изпитва жажда. Но колко все пак трябва да пием? Отговорът е много прост – докато утолим жаждата си. За това говори Йени Нюстрьом (Jenny Nyström), професор по физиология на бъбреците от гьотеборгската Медицинска академия.

„Водният баланс в нашият организъм се регулира основно от бъбреците. Именно те следят в него да има достатъчно вода, соли и други необходими вещества, а също така ни освобождават от отпадъците и от всичко ненужно“, обяснява Нюстрьом.
Всичко това става автоматично, ние не трябва да правим нищо. Освен това бъбреците са много мощни органи. Ако като цяло сме здрави, то можем например при определени обстоятелства да жертваме за някого единия си бъбрек и въпреки това да продължим да си живеем нормално.

Излиза, че не си струва да се страхуваме от обезводняване,

ако се храним и пием нормално?

Не, не си струва, казва Йени Нюстрьом. Жаждата – това е едно от неай-силните чувства. Тя сигнализира на човека, че трябва да пие вода. Също така това може да се разбере, ако например имате много малко количество урина и тя е с тъмен цвят. Но в условията на нормална температура и нормален достъп до храна и вода, не е необходимо да се замисляме за това, тъй като всичко става от само себе си. Важно е да помним, че течност влиза в телата ни и с храната.

Ако тренираме интензивно или пък участвате в маратон, загубата на течности трябва да се компенсира по-активно от обичайното. Също така трябва да се компенсира и загубата на соли, които се губят с потта. Ако при такива обстоятелства пием обикновена вода, може да се наруши баланса на солите, а това наистина е опасно.
„Много е важно да не забравяте да вземате нещо соленко, ако се изпотявате много обилно”, съветва медикът.

А как стоят нещата с кафето и чая? Вярно ли е, че те действат пикочогонно?

Това е масово разпространена представа, за която няма никакви научни доказателства, коментира Нюстрьом.

„Учените виждат, че ако човек пие много кафе, може да възникне неголям пикочогонен ефект. Но в такива случаи става дума за доста по-големи количества кофеин, отколкото приемат обикновените любители на кафето”, казва Йени Нюстрьом.

Професор Оле Меландер (Olle Melander), главен лекар и специалист по вътрешни болести в Лундския университет предполага, че за мита за кафето като пикочогонно средство може да се намери просто обяснение.

„В организма попадат доста много течности, когато пием кафе. Ако пиехме еспресо в мънички чашки, този мит вероятно нямаше да възникне”, коментира медикът.

Алкохолът обаче е пикочогонен, казва Нюстрьом. Алкохолът блокира хормона вазопресин – вещество, което обикновено се отделя, когато трябва да „пестим” водата в тялото си. Затова след употреба на спиртни напитки ние се освобождаваме от по-голямо от обичайното количество течности.

А става ли кожата по-красива с пиенето на повече вода?

Това е един от най-разпространените съвети на козметиците – да пием много вода, тъй като се счита, че това подобрява тургора на кожата. Но няма никакви научни доказателства, че ако пием вода с „кофи” това ще разкраси и подмлади кожата ни. Никой не е правил мащабни проучвания на този въпрос, нито един от другите експерименти не доказва чудодейното въздействие на водата върху кожата, казва Нюстрьом.

„Никакво прочистване на кожата не може да се получи по този начин. Ако пием повече вода, отколкото ни е нужна, тя бързо ще напусне тялото ни. Няма признаци за това, че по-големият прием на вода ще отнесе продуктите на разпад от кожата ни. За никакви подобни механизми няма сведения”.

Докато обезводняването наистина се отразява на кожата. Но според Оле Меландер да се пие много вода с цел подобряване на кожата в подобни ситуации е безсмислено просто защото малцина са тези, които са страдали от обезводняване в такава висока степен. Ако човек истински е обезводнен, това вече е застрашаващо живота състояние.

Така че най-добрият съвет, според Нюстрьом във връзка с приема на вода, е класическото: слушайте тялото си. Чувствате жажда? Изпийте чаша вода.

„Ако тялото функционира както трябва, за отговора на този въпрос можете да се ориентирате според собственото си усещане”.
Тялото непрекъснато освобождава вода, освен чрез бъбреците, също така и чрез дишането, червата и потенето. Основното условие за добро самочувствие е всеки ден да се пие толкова вода, колкото се изхвърля, произвеждайки минимум литър и половина урина. Колко конкретно да се пие – за всеки организъм е различно. На това могат да влияят болести, температурата на околната среда, както и физическата активност, когато човек се изпотява повече от обичайното.

„Но абсолютният минимум е литър на ден”, Казва Оле Меландер.
Заедно с колегите си той в продължение на много години наблюдава как водата снижава риска при различни заболявания от групата на сърдечно съдовите и на диабета от втори тип. Наблюденията им започнали, когато било забелязано, че при лица, които се намират в зоната на висок риск и потенциално могат да се разболеят от диабет от втори тип в кръвта с времето се открива високо съдържание на хормона вазопресин, който принуждава бъбреците да задържат вода в организма, ако човек пие много малко.

Учените са направили различни изследвания, за да си изяснят как водата може да помогне на такава група хора. Няколко човека, които пиели малко и които имали в организма си високо равнище на вазопресин, трябвало допълнително да пият по литър и половина вода на ден в продължение на шест седмици.

„След това нивото на захар в кръвта съществено се понижи”, съобщава Меландер.

Сега учените се опитват да намерят отговор, провеждайки много по-мащабноизследване с привличането на големи групи от проучвани и контролна група. То ще приключи след няколко години. Но още отсега има резултати от други експерименти и те подсказват, че определено количество вода всеки ден снижава риска например от камъни в бъбреците и инфекции на пикочните пътища.
Учените се надяват, че това мащабно проучване ще им помогне максимално точно да определят оптималното количество, необходимо за намаляване на риска от заболяване. Но колко да пие, за да се чувства човек добре, зависи и от индивидуалните особености на организма, счита Меландер.

„Отчасти това зависи и с какво точно се храни човек и в какви количества. А също и колко се движи и в каква температурна среда се намира. Затова е трудно да се дадат еднозначни препоръки”.

Когато водата в тялото е прекалено много

Известни са много редки случаи, когато човек е изпивал толкова много вода, че е умирал. На първо място при приемането й за кратко време може да наруши баланса на важни за живота и здравето соли. Това състояние се нарича хипонатриемия.

Голям процент от нашето тяло се състои от вода – както и при другите форми на живот на Земята. Обикновено всяка клетка съдържа минимум 70 на сто вода. 60 % от възрастен мъж са вода, при жените – около 55 на сто.

Но водата постъпва в тялото ни не само директно, а и чрез други течности и с храната. За това, че водният баланс е започнал да се нарушава, тялото сигнализира с чувството за жажда.

Земни хроники

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *