24/04/2024

Пореден удар на алчността – фалшив ориз. Как да го разпознаваме? (снимки, видео)

6Китайският фейк завладява света. Фалшификациите са навсякъде – в модните козметични препарати, „маркови“ облекла, чанти и обувки. Изпълват дори рафтовете на детските магазини. А и не са само китайците са в този отбор – да си припомним за фалшивите млечни продукти в България. И само те да са.

Фалшификациите стигнаха и до кухните. В мрежата все по-често се появяват тревожни новини за подправен ориз, приготвен от…пластмаса. Но всяко действие си има и противодействие – с лесен тест може да се разпознае фалшивият от истинския ориз.

2Може със сигурност да се каже, че към 2017 г. в Китай се научиха да фалшифицират абсолютно всичко. Изглежда днес или утре ще започнат да клонират и хора каквото и да си говорим за етични норми. През тази година в мрежата се появиха не малко разобличителни видеа за това как във китайски фабрики, а също и във Виетнам, „щанцоват“ неистински ориз. Според информация на очевидци фалшивите зърна се правят от картофено нишесте с неголям примес на пластмаса за белота и устойчива форма. Макар съдържанието на пластмаса да не може да бъде голямо самата мисъл за синтетичен орис предизвиква отвращение.

Ето защо е добре ориз с подозрителен произход да го подложим на проверка.

Тест № 1: Проверка чрез вода

3Плува ли или потъва?

Това е най-лесният метод за проверка. Залейте ориза с вода, разбъркайте го и го оставете за две минути. Истинският ориз ще остане на дъното, а оризът от нишесте и пластмаса ще изплува на повърхността. Истината обаче е, че водният тест не е много надежден, защото и най-истинският, но добре изсъхнал ориз, също може да изплува.

Тест № 2: Проверка чрез огън

4Усещате ли дъх на пластмаса при горенето?

Този тест трябва да се прави много внимателно. Сложете неголямо количество ориз в лъжица и запалете. Чувствате ли мирис на гореща пластмаса? Тогава сгответе нещо друго.

Тест № 3: Проверка за плесени

5Това е най-надеждният тест за натуралност

Сварете малко ориз, охладете го и го преместете в запечатан съд или плик. Не го слагайте в хладилника. Забравете за него поне 2-3 дни. Обикновеният ориз ще се покрие с плесен, а пластмасовият ще си остане свеж и с апетитен вид.

Разбира се, не се яде нито плесенясалия, нито свежия ориз след този тест. Но това е най-сигурният начин за проверка на естествения или фалшив произход на ориза от пакета.

Има държави, където фалшивият орис си е напълно легален.
Независимо от изобилните съобщения за фалшификации доставчиците на ориз убеждават, че това е само една градска легенда, чиято цел е да се убедят купувачите да ползват само продукти местно производство.

Но в същото време в Северна Корея и Филипините фалшивият ориз съществува напълно легално – правят го по-евтин с царевични продукти.

Да се доверяваме или проверяваме – всеки решава сам за себе си.

По материали от чуждестранни медии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *