28/03/2024

Мaфиотските държави: Организираната престъпност превзема властта -II част*

Доколкото политиката и разпределението на ресурсите в мафиотските държави в еднаква степен се определят от влиянието на престъпниците и на силите, които традиционно определят политиката на държавата, тези страни причиняват сериозно объркване както сред онези, които формират политиката, така и у анализаторите на международната политика.

Мафиотските държави не може лесно да се разделят на категории, а концептуалната разлика между държавни и недържавни субекти е размита. В резултат на това поведението им трудно се предсказва, което ги прави особено опасни играчи на международната сцена.

Революцията в областта на престъпността

Разликите в представата за международните престъпни мрежи се основава на три фалшиви послания.

Първо, много хора вярват, че в света незаконните дейности са съществували винаги. Наистина, престъпници, контрабандисти и черни пазари винаги са съществували.

Но същността на международната престъпност през последните две десетилетия претърпя такава драматична промяна, че престъпните мрежи излязоха отвъд традиционните си пазари и започна да се наслаждават на всички предимства на политическите и икономически промени, ползвайки новите технологии.

Така, в началото на 90-те бандите са сред първите, приели на въоръжение иновативни решения в областта на комуникациите – например съвременните стандарти за криптиране.

Криминалните синдикати също така са пионери в разработването на нови методи за транспортиране на наркотици, като “подводници за наркотици” – полу-потопяеми превозни средства, които могат да мамят радари, сонари и инфрачервени системи за наблюдение.

В резултат на това колумбийските наркокартели се сдобиват и с истински подводници. Съвсем скоро престъпните организации започват да използват предимствата на интернета, което доведе до мълниеносно увеличаване на престъпленията в кибернетичното пространство, а загубата от това за световната икономика през 2011 г., според компанията Symantec, е около 114 милиарда щатски долара.

На второ място, широко разпространено и погрешно схващане е изградено върху убеждението, че международната престъпност  е нелегален феномен и включва само една малка общност от хора с очевидни отклонения и че действа в периферията на обществото.

Истината е друга: в много страни днешните престъпници не се ограничават само с нелегални дейности, те въобще не са маргинализирани. В действителност, предполагаемите лидери на много престъпни организации са се превърнали в нещо като знаменитости. Богаташи със съмнително минало в бизнеса са се превърнали в желани от всички филантропи и контролират радиостанции и телевизионни канали, собственици са на влиятелни вестници.

Освен това, натрупаните от престъпниците богатство и власт сега зависят не само от собствените им незаконни дейности, но също така и от действията на средностатистическите членове на обществото.

Например, милиони хора са заети в китайската индустрия за фалшиви продукти и афганистанската търговия с наркотици. От тях не изостават и милиони западняци, които редовно пушат марихуана, стотици хиляди имигранти всяка година се наемат от престъпници, които незаконно ги доставят в Европа, а успешни професионалисти от Манхатън и Милано, осигуряват работни места за детегледачки и чистачи за нелегални имигранти.

Именно такива обикновени хора са станали неразделна част от криминалната екосистема.

Трето, невярната представа внушава вяра в това, че международната престъпност – е единствено въпрос за служителите на закона и най-добре този проблем може да се реши от полицията, прокурорите и съдиите.

В действителност международната престъпност е политически въпрос с конкретни последици за националната сигурност. Днес обхватът и размерът на най-мощните престъпни организации, са съпоставими с дейността на най-големите мултинационални корпорации в света.

И точно така, както и легитимните организации, престъпните се стремят да постигнат политическа власт.

* Мойзес НАИМ – старши научен сътрудник на  Фондация Карнеги за международен мир и автор на книгата “Беззаконието: как контрабандисти, търговци на роби и роботърговци доминират в световната икономика”.

Foreign Affairs

Read more: http://30dumi.eu/2013/05/mafiotskite-da-rzhavi-organiziranata-presta-pnost-prevzema-vlastta-ii/#ixzz2UMqctCXq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *