19/04/2024

Студенти изобретиха филтър, който чисти водата дори от хормони

Студенти изобретиха нов филтър за вода. Той е способен да пречисти водата дори от медицинските препарати, които попадат във водоемите.

Администрацията на Масачузетския технологичен институт проведе конкурс сред изборетателите за система за пречистване на водата. Побеждава филтър, способен да пречисти отпадните води от естрогени. Това откритие принадлежи на 15 студенти от Центъра по биотехнологии, който е разположен в университета в Билефелд.

Според изобретателите във водоемите попадат големи количества сложни химически съединения от различни медицински препарати, които хората изхвърлят на боклука. Използваните системи за пречистване и флитриране са безполезни в такива случаи, когато във водоемите попадат таблетки или използвани медицински прибори. Между другото в питейната вода например могат да се открият дори естрогени, съдържащи се в хормоналните контрацептиви.

Попадайки в естествените водоеми естрогените започват постепенно да се натрупват в големи количества. Променя се цялата фауна, започват мутации и репродуктивни нарушения при обитателите на водоемите и близките до тях зони. Ако мъж пие такава вода, след време ще започне да страда от безплодие, онкологични заболявания и остеопороза.

Новите филтри използват специални ферменти – лактаза. Те помагат за извличането на лактоза от млечните продукти. Лактазите могат да бъдат извлечени и от някои гъби. Получавайки тези ферменти в лаборатория, студентите ги вградили в своите експериментални филтри.

Когато водата преминава през такъв филтър, ферментите получават необходимия им за работа субстрат и водата се пречиства.

В ръцете на изобретателите засега е само прототипът на новия филтър. Те са уверени, че ще бъде лесно това устройство да бъде пригодено за серийно производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *