25/04/2024

Ако имате дори и един от тези навици – бързо се отървете от него!

Човек живее пълноценно главно благодарение на два органа: сърцето и мозъка. Но има навици, които бавно ги убиват. В резултат – хората усещат, как състоянието им се влошава. Разберете кои са тези навици и по-скоро се отървете от тях!

1. Отказ от закуска

Хората, които не закусват, имат ниско ниво на глюкоза в кръвта, което води до намалена активност на мозъка.

(Бел. ред.: по този въпрос обаче специалистите са на коренно противоположни мнения. Според някои от тях прескачането на закуската позволява на тялото по-лесно и по-качествено да се освободи от токсините, натрупани предния ден. Истината е, че за някои закуската е задължителна, за други – не. Добре е да слушаме какво ни казва тялото и ще получим верния отговор, валиден само за нас).

2. Преяждане

Ако си позволявате често да изяждате много храна, вашият организъм натрупва холестерол в кръвоносните и мозъчните съдове.

3. Пушене

Цигарите са вредни за мозъка и убиват мозъчните клетки. Едно скорошно проучване показва, че тютюнопушенето може да бъде причина за болестта на Алцхаймер.

4. Употреба на големи количества захар

Колкото повече захар – толкова повече токсини и наднормено тегло, както и по-малко полезни вещества в организма.

5. Замърсяване на въздуха

Този фактор малко зависи от нас, но трябва да знаете, че ако на мозъка му липсва кислород, неговата дейност значително се забавя. От това следва, че колкото по-мръсен е въздухът – толкова по-малка е мозъчната активност.

6. Недостатъчен сън

Ако злоупотребявате с кратък сън, не ви чака нищо добро, тъй като липсата на сън води до смърт на мозъчни клетки.

7. Наркотици и алкохол

Тези вещества водят до необратими увреждания на мозъка.

8. Работа по време на заболяване

Когато човек е болен, интензивният умствен труд вреди на мозъка тъй като неговият организъм използва всичките си ресурси за борба с болестта. По време на такива периоди мозъкът не може да получава достатъчно кислород.

9. Липса на стимули и развитие

Мозъкът се нуждае от непрекъснато развитие, така че вместо да гледате телевизия, четете книга, решавайте кръстословица или играйте на шах.

10. Мълчаливост

Разговорът също е вид мозъчна стимулация. Докато говорите, запомняте факти и често научавате нови думи и изрази, като по този начин тренирате мозъка си и го настройвате на постоянна дейност.

Повечето от тези неща си ги знаем, но живеем ли според тях?

Снимка – интрнет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *