26/04/2024

Повишена е радиацията в голяма част от Европа, у нас – „не“. Както „нямаше“ и след Чернобил

Повишени радиационни нива са засечени в голяма част от Европа, без да е ясно какъв е източникът, съобщи в четвъртък “Юроактив“, позовавайки се на експерти. Отчетени са значителни количества от радиоактивния йод-131, който не се среща в природата.

В Чехия съобщиха за радиоактивно месо от глигани, което е много популярно там.

Повишението на радиационния фон е засечено първо в Норвегия през януари. През последните няколко дни е засечена нова порция радиация, тъй като периодът на полуразпад на йод-131 е 8 дни и няма как източникът да е първият регистриран.

Към момента е отчетена повишена радиация във Финландия, Норвегия, Полша, Германия, Чехия, Франция, Испания и дори над Средиземно море.

И сега обърнете внимание: няма данни за разпространение на радиоактивния изотоп над България.

Специалистите се опитват да установят какъв е източникът на замърсяването на базата на данни за въздушните течения през последните дни.

Подобно разпространение на радиация е отчетено след инцидентите в Чернобил и Фукушима, но в конкретния случай не е засечено наличие на цезий, както се случва при ядрени аварии.

Бел. на www.snaiper-bg.net: Хайде сега да си припомним – няма да е трудно, тия сибирски студове, които ни налегнаха през изтичащата зима, откъде идваха, в каква посока се движиха? Значи студените фронтове ни налазваха откъм Русия и Скандинавия, но в Норвегия радиация има, в България – няма. Над Средиземно море  радиация е регистрирана, над България, където времето се диктува преобладаващо от средиземноморски циклони – няма?

Звучи ви познато, нали – поне на по-възрастните. При ядрената катастрофа в Чернобил през април 1986 г., цяла Европа беше облъчена, нашите власти тогава воглаве с бай ти ми Тошо твърдяха че тук е чисто, та чисто. С единствения мотив да не би от Москва при друго поведение да им скръцнат със зъби.

Но най-безсрамно се скриха в чисти планински вили и пиеха и ядяха само радиационно чисти храни, специално доставяни. И оставиха народа и най-вече децата да бъдат облъчени с конски дози радиация. Сега тези деца са в детеродна възраст. И нека не се лъжем – дори без официална статистика се вижда колко много деца от какви страшни болести страдат сега.

Все по-любимият напоследък на българите Тодор Живков трябваше да бъде съден за престъпление срещу човечеството заради тази подлост спрямо цял един народ. Но кога ли през последните десетилетия по тези земи е имало справедливост? Съдиха бай Тошо за разни измислени кокошкарски простотии.

Сега сред информацията за радиоактивно замърсяване в Европа или никой в България не си е мръднал пръста да измери радиацията поне в тревните площи на детските градини, или никой началник не му е наредил и защо да се трепе излишно. Или пък отговорниците за това са некомпетентни шуро-баджанаци на някой.

Кой да се занимава с такова „дребнотемие“ като повишена радиация? Има къде къде по-важна работа за вършене в момента – избори идват. Изпусне ли се положението, край с гушенето – сега окупирането на властта в България е почти единствен начин за безнаказано крадене на корем и богатеене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *