24/07/2021

Последните наводнения взеха нови две жертви, язовирна стена се скъса

Две жени са загинали при пороите в Бургас. Реки излязоха от корита. Язовир край Димитровград се скъса. В още 6 общини е обявено бедствено положение.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че трагедията в Бургас е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не на наводняване от изпускане на водоем, тъй като такъв в района няма.

Водата обаче е завлякла десетки коли, които са били в района на пътя Бургас – Созопол към дерето, където се е стичала водата.

Колите са отнесени в района на заустването на първия канал в рибарското селище.

„В една от тях е открита първата жертва – 69 годишната Недялка Толева. 21-годишното момиче Камелия Желязкова е намерено в района на спортната площадка и пикник зоната до хижа „Странджа” на Отманли. Те са били завлечени от водата, докато са пътували към Бургас – и двете са от града“, заяви кметът, цитиран от Фокус.

Понеделник е обявен за ден на траур за Бургас.

Той съобщи, че ситуацията в района е започнала да става критична през нощта. Спасителни екипи веднага са отишли в бедстващите квартали „Победа“, „Акациите“, „Крайморие“ и рибарско селище Отманли. Евакуирани са били 16 души, които са настанени в кризисен център за бездомни.

Николов допълни, че бедстващи са посрещнали пожарникарите с камъни. Евакуирани са насила, защото е имало опасност за живота им.

За по-малко от 24 часа в града са се излели 176 литра на кв. м. Пред bTV кметът на Бургас успокои, че ситуацията вече се нормализира и не се очакват още интензивни валежи.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посетиха пострадалия град.

Бедствено положение е обявено в община Приморско, съобщи кметът Димитър Германов.

Временно бе затворен главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен, тъй като река Ропотамо излезе от коритото си.

Министър Йордан Бакалов заяви, че най-тежко е положението в Харманли. Там и в Димитровград е обявено бедствено положение.

Стената на язовир край димитровградското село Странско се скъса заради снощните порои, съобщи Иво Димов, кмет на Димитровград пред Фокус. В момента се евакуират жителите на селото, които са 350 човека. Близо 5 метра е висока водата, заляла селото.

„Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода. На територията на селото има два язовира и този, на който се скъса стената има опасност да залее два квартала“, добави още Иво Димов.

Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл“ – Харманли, е затворен поради преливане на реката.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора, е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Бедствено положение е обявено в община Опан, Старозагорско. Жертви и пострадали няма, съобщи Дарик.

В град Гълъбово е обявено също бедствено положение. Местната река е излязла от коритото си.

Бедствена е ситуацията и в Симеоновград.

Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени. (През февруари 2012 година скъсана стена на язовир „Иваново“ предизвика наводнение в селото, като взе единадесет жертви, разруши къщи и остави десетки хора без дом).

Обявеното на 4 септември бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново остава в сила, съобщи директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана комисар Венцислав Райков.

В Берковица се извършва насипване, защото има опасност от срутване на сгради, водата е негодна за пиене.
Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик.

http://dnes.dir.bg

Снимката е на БГНЕС

(Visited 366 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *