19/04/2024

Отново ужасни наводнения в България (видео)

Нов воден кошмар в части на страната след обилните дъждове през последното денонощие. Бедственото положение в Берковица, обявено снощи, все още е в сила, язовир Добри дол в община Първомай е прелял тази сутрин, 50 души са блокирани на остров Света Анастасия край Бургас.

Тежко е положението и в други две общини от монтанска област – Чипровци и Георги Дамяново.

След около 40-минутен проливен дъжд вчера, река Берковска излиза от коритото си и понася всичко по пътя си. В резултат особено са пострадали берковските квартали „Беговица” и „Заряница”. Има една паднала обитаема къща, но още ред други към момента са необитаеми.

Две са основните версии за бедствието – непочистени речни корита и безогледна сеч в Балкана, в резултат на която не е имало какво да спре водата.

Има евакуирани семейства, засега няма данни за пострадали. Хората в града не са спали, стоварени са чували с пясък и чакъл, за да се укрепят застрашените постройки.

Екипи на пожарната и багери се опитват да разчистят реката, за да проправят път на водата, така че да не тече по улиците.

Според местните, нехайството на местната власт е причина за бедствието. Кметицата Димитрина Каменова на свой ред заяви, че речните корита са чистени през 2013 г., но по цялото течение на Берковска положението е критично. По думите й всички, които са потърсили помощ, са били евакуирани.

Къщи са наводнени в село Говежда, община Монтана, следз като приток на река Огоста е прелял. Екипи на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ са отпътували към мястото.

2110221829 snapshot

100 наводнени къщи в Горна Росица

Повече от 100 къщи са наводнени в севлиевското село Горна Росица. Водата е отнесла всичко, включително улици и огради. Водата била дошла от дере над селото, което изглежда като естествена водна чаша.

„Около 17:00 часа започна да вали, след около четири часа водата стана един метър, носеше тиня. Не се уплашихме, свикнали сме. Имаме чували с пясък, но и те не помогнаха”, разказа един от потърпевшите Станислав.

За да се предотврати повторението на подобни ситуации, е необходимо да се построи една дига, която да отклони пътя на водата.

Тъмно остана и в села от община Георги Дамяново. Поройните дъждове са нанесли щети и в община Чипровци.

Прелял язовир в Първомай

Язовир Добри дол в община Първомай е прелял тази сутрин от падналото голямо количество дъжд, предаде Фокус.

30 къщи са наводнени, съобщи кметът Ангел Папазов. Около 80 души, са евакуирани. Няма опасност за живота им.

По думите на Папазов, проливен дъжд е имало в землището на Чирпан, селото е в непосредствена близост. Падналото количество дъжд е било около 108 литра на кв.метър. Тази вода в момента преминава през село Добри дол, каза Папазов.

Според него, язовирът над селото е помогнал преливната вълна от дъжда да не влезе в селото и да го залее. Водата е била много. Това се е случило между 12:00 часа и 2:00 часа през нощта. От 4:00 часа сутринта на място има противопожарни екипи, които помагат на хората за отводняването.

Има залети дворове и една къща, които в момента се отводняват. На място са два екипа на пожарната. Водата се отича, опасността вече е преминала.

При направения оглед от специалисти е установено, че язовирните стени са здрави.

Усложнена обстановка в Бургаско

Усложнена е обстановката в Бургас. От общината призовават жителите и гостите на града да не излизат без нужда. Затруднено е преминаването през основните улици на града. Към 13.00 часа в пожарната са получени над 40 сигнала за отводняване на обекти – сред тях детски градини, административни и обществени сгради и др. Затруднено е движението и в Поморие, Слънчев бряг и с. Атия.

Петдесет души бяха блокирани на остров Света Анастасия край Бургас. По-рано днес те са били откарани с туристическо корабче до острова. Заради лошото време връщането им до Бургас стана невъзможно. След успокояване на обстановката те бяха извозени обратно с общинския кораб „Анастасия“.

Проблеми по пътищата

След интензивните валежи има и много наводнени пътища.

Главен път Бургас-Созопол бе затворен за няколко часа от кв. “Крайморие” до Черноморец поради обилния дъжд и придошлия речен поток в района на парк “Росенец”. Образувала се бе двуметрова непреодолима водна преграда, в която попаднаха и четирите ленти от главния път. Движението в двете посоки бе блокирано и се образува автомобилна колона от и за Бургас.

Засегнати са бензиностанции близо до магистрала „Хемус“  в посока „София – Варна“. Върху пътното платно на магистралата има участъци, залети с вода. Силно е затруднена видимостта в района на Ботевград и Етрополе. При тунел „Витиня“ тя е ограничена до 20 метра.

Проливен дъжд вали в района на Севлиево.  Наводнени са няколко улици в Сливен.

http://btvnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *