28/03/2024

Метеорит падна близо до столицата на Никарагуа, образува кратер

Метеорит е паднал в близост до столицата на Никарагуа – Манагуа, оставяйки 12-метров кратер. Жителите на града са чули силна експлозия, но няма жертви и щети.

Метеоритът е паднал в близост до международното летище на Манагуа, като е образувал кратер с диаметър 12 метра и дълбочина 5 метра.

По думите на правителствена говорителка комисия, създадена от властите да проучи случилото се е потвърдила, че става дума за „сравнително малък метеорит“ който, „изглежда, е дошъл от астероид, преминал близо до Земята“, съобщи АП, цитирана от БТА.

Местни жители съобщили, че чули мощен взрив. Ударът в земята е бил толкова силен, че е засечен от уредите на Института по сеизмология на Никарагуа.

„Регистрирани са две вълни: първата, по-слабата, е при удара на метеорита в земята, а втората, по-силната – е от звуковата вълна”, заяви представителят на института Улифредо Щраус, цитиран от АФП и „Фокус“.

Мястото на кратера е близо и до военновъздушна база. Няма данни за пострадали, а полетите на международното летище не са засегнати. В зоната са били допуснати само журналисти от държавните медии, посочва Асошиейтед прес.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *