25/04/2024

Засякоха радиация на връх Мусала

Радиоактивни частици от Япония достигнаха до България 14 дни след аварията. На връх Мусала, научната станция на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, измери между 90 и 120 микробекерела на кубичен метър Йод 131.

Тези стойности са 30-40 хиляди пъти под нормата, която за рисковата група на децата и бременните е 7,3 Bq/m3. Ако се диша в продължение на една година въздух с такова съдържание, човек получава 1 милисиверт радиоактивно натоварване, което е в допустимите граници.

Измерените на Мусала стойности не налагат никакви предпазни мерки за бебета, деца, бременни жени и възрастни. Не може да се говори за здравен риск, е категорична Марина Низамска, началник отдел Радиационна защита и аварийна подготовка.

По време на Чернобилската авария, на 2 май 1986 г. активността на Йод 131 над София беше 3 бекерела на куб.м. При АЕЦ Чернобил имаше изхвърляне на ядрено гориво във въздуха и до България достигнаха т.н. „горещи радиоактивни частици от горивото“.

Няма никаква промяна в радиационния фон на територията на България. Всеки може да се убеди като сам види показанията на станциите в страната на интернет странницата на АЯР и на страниците на Изпълнителна агенция по околна среда.
Ден по-рано йодни частици бяха регистрирани в Сърбия.

Съдържанието им във въздуха и там не изисква защитни мерки, според Миряна Раденкович, директор на Агенцията за защита от йонизиращо лъчение.

Първите следи от йод 131 във Франция са открити на 24 март на връх Пию дьо Дом при измервания на станцията Френския институт по ядрена сигурност. Не е открит цезий 137, „тъй като концентрацията му във въздуха остава под  границите, при които може да бъде измерен“.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *