26/04/2024

Сергей Станишев напуска потъващия кораб БСП – става евродепутат

Сергей Станишев обяви, че става депутат в Европейския парламент. Той няма да подава оставка като лидер на БСП.

Станишев е внесъл молба в деловодството на парламента за освобождаването му като депутат от Коалиция за България в 17.34 ч. на 23 юни – в последния възможен момент, когато можеше да поиска да се оттегли като народен представител в България.

Той бе избран за евродепутат от Коалиция за България. Беше изместен от първото място в евролистата от наречения от медиите Любимец 15 – Момчил Неков.  Досега лидерът на БСП и на ПЕС многократно заявяваше, че се отказва да ходи в Брюксел.

„Оглавих листата като знак за лидерство и поемане на отговорност, не за да стана евродепутат“, посочи на пресконференция днес той.

Решението му сега било продиктувано от новата ситуация след евроизборите и допълнителните отговорности и ангажименти, с които е натоварен като председател на ПЕС.

„Не оставям правителството“, каза още той.

Станишев добави, че днешното му решение не означава, че подава оставка като лидер на БСП.

„Най-лесно е да хвърлиш оставката в трудна ситуация, аз винаги съм изхождал и ще изхождам от това, което е полезно за БСП“, обясни той, цитиран от БГНЕС.

Според него обаче БСП има нужда от промяна, политическата система също има нужда от рестарт. Станишев предложи Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България. Следобед предложението ще бъде обсъдено на заседание на групата.
да прогнозира и да управлява собствените си действия и това се превръща в риск

Той каза, че вчера е разговарял с Петър Курумбашев, който трябваше да влезе на негово място в Европарламента, но сега отпада. Курумбашев вече подаде оставка като депутат.

„Тази ситуация, разбира се, е неприятна за него, отнесе се с разбиране. Аз ви казах – нямах намерение да влизам в ЕП, не ми е било целта. Но политическата ситуация в ЕС, в ЕП, разговорите с ЕНП, моята отговорност като лидер на ПЕС реално го налагат в този момент“, обясни Станишев.

Той посочи, че ситуацията е динамична, в следващите седмици и месеци трябва да се водят много разговори, за да се постигне промяна в политиката на ЕС.

„Това не е шега работа, Петър се отнесе с разбиране към това, още повече, че в крайна сметка всеки, който се кандидатира за една позиция, няма гаранция за сто процента успеваемост“, отбеляза Станишев.

Курумбашев пожела междувременно успех на представителите на
Коалиция за България в Европейския парламент.

Попитан възможно ли е да стане и еврокомисар, лидерът на БСП коментира, че никога не се е водил от личен интерес и от заемане на която и да е позиция.

„За мен водещото е БСП и интересите на страната. Нямам никакви властови амбиции от тази гледна точка“, добави той.

На въпрос за евентуално широко коалиционно правителство с участието на ГЕРБ, Станишев коментира, че очевидно не е възможно след днешната позиция на Борисов.

По-рано лидерът на ГЕРБ заяви, че не обсъжда създаването на създаването на експертен програмен кабинет в този парламент и призова за избори в средата на септември.

http://dnes.dir.bg/news

One thought on “Сергей Станишев напуска потъващия кораб БСП – става евродепутат

  1. Те , комунетата са си такива , имам предвид заглавието, докато не осъзнаят краха се държат като надути пуяци , когато осъзнаят падението – като плъхове напускат кораба. Лошот е , че кораба – България – трудно се напуска от редовият избирател.
    Но , всички ние си заслужаваме управниците , защото си ги избираме не с онази глава , с която трябва!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *