25/04/2024

Бойко Борисов обеща замразяване на данъците и през 2011 г. Ще видим…

Бойко Борисов

И догодина няма да се вдигат данъците, заяви премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви. Той също отрече възможността да се извърши още една актуализация на бюджета през тази година.

Премиерът определи първата година от управлението на ГЕРБ като пълен и безапелационен успех, защото не са пипани пенсиите и данъците в страната, България има от един най-малките дефицити в ЕС, а парите по еврофондовете са били пуснати на 100%.

Освен това кабинетът е изпълнил обещанието, дадено от правителството на БСП за вдигане на пенсиите от 1 юли 2009 г., за което са били необходими допълнително 900 млн. лева, непредвидени в бюджета, съобщава Дневник.

Ние сме сами в парламента, не сме в коалиция с никого. Всеки, за да се покаже, казва нещо за нас, заяви премиерът по повод критиките от страна на опозицията.Особено след този тест, който беше на изборите в Габрово, където ГЕРБ победи, мисля, че това е много ясно и точно казано от избирателя дали одобрява или не управлението на ГЕРБ, каза премиерът. Ще видим и юлския доклад на Европейската комисия дали е загубена годината, коментира Борисов.

Според него събираемостта на данъците е очаквано малка. Освен това сега, когато цяла Европа не може да си събере данъците, естествено, че инвеститорите ги няма, те не могат да си съберат парите, смята той.

Нямам приятели и не ми трябват, докато съм премиер, каза Борисов.Здравната реформа тръгна бавно, посочи  Борисов, но допълни, че 20 години не е правено това, което се прави. Имах колеблив министър (Божидар Нанев, който беше заменен от Анна-Мария Борисова като здравен министър), с 6 месеца съм се забавил, нека това да ми е грехът.

До края на годината ще пуснем магистрала „Люлин“, а до 2012 г. – магистрала „Тракия“, каза още премиерът.

Газовите доставки

Ние работим по диверсификацията на доставките на газ – подписахме договор с Турция за втечнен газ, Томислав Дончев (министърът по еврофондовете) разглежда проект за втечнен газ, обясни премиерът. По думите му проектът за газопровод „Южен поток“ с участието на Русия, за който България преди ден потвърди намерение да участва, не се бие с европейския „Набуко“ – това са приходи от транзитни такси.

Има доста какво да се пита по договорите за газа с руската компания „Газпром“, подчерта Борисов, но обясни, че те са търговска тайна и той не може да ги извади на масата. България обаче е поставила като условие на руските преговарящи да бъдат премахнати посредниците при газовите доставки. Борисов не уточни кой точно има интерес от съществуването на посредници, но каза, че вече 20 години тези хора прибират комисиони благодарение на съществуващата система.

За проекта на петролопровод „Бургас – Александруполис“ Борисов каза, че е обяснил на руската страна, че той може да представлява проблем за туризма и хората в региона. По тази причина се чака международна оценка на проекта, с което са съгласни и руските преговарящи.

АЕЦ „Белене“

По въпроса за АЕЦ „Белене“ премиерът заяви, че се разбира по-добре с руския премиер Владимир Путин, отколкото с българските политици. С 2 млрд. евро досега е направен един гьол, коментира Борисов напредъка по проекта.

Той обясни, че ще бъде направено проучване колко ще струва на данъкоплатците АЕЦ „Белене“ днес и след 7 години, когато трябва да бъде завършена централата.

Според премиера референдум за АЕЦ „Белене“, какъвто предложи наскоро президентът Георги Първанов,  е излишен, защото всеки, с изключение на няколко екологични движения, ще каже „да, искам“ на въпроса дали е необходима атомна централа.

Случаят с Лъчезар Иванов

Друго такова провинение, ще бъде много тежко санкционирано, подчерта Борисов във връзка с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който направи опит да окаже натиск и да спре излъчването на телевизионен репортаж за охолния живот на свой приятел митничар. Нито едно вредно последствие не е възникнало в резултат на случая с Иванов, заяви Борисов пред Би Ти Ви.

Иванов заемаше постовете зам.-председател на Народното събрание, председател на парламентарната здравна комисия и лидер на столичната организация на ГЕРБ, но ги загуби вчера заради скандала с оказване на натиск. Борисов реши все пак да не го изключва от партия ГЕРБ.

Половината депутати от опозицията са или с повдигнати обвинения, или със съдебни процеси, коментира премиерът. Това е разликата ни с опозицията, подчерта той, като даде пример с Ахмед Доган, който като мандатоносител е взел над един милион от комисионен договор. Според премиера това е връх на нахалството, това няма нищо общо с политика и с каквото и да било, а няма реакция.

В имотната декларация на Доган за 2009 г. са декларирани доходи от „друга стопанска дейност“ в размер на 1 100 154 лв. Предполага се, че това е скандалният хонорар за консултантски услуги по енергийни проекти, за който стана известно през март. Доган е бил консултант по четири мегапроекта – хидровъзел „Цанков камък“, „Доспат“, каскада „Горна Арда“ и язовир „Тунджа“, и е взел 1.5 млн. лева за консултантските си услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *