25/04/2024

Дойде им акъла в главите: Забраняват изграждането на ВЕИ в земеделски земи

Един от най-оспорваните през последните месеци законопроекти, който забранява строителството на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници /ВЕИ/ в обработваеми земеделски земи (от І до ІV категория), успя да мине вчера на първо четене в парламента с гласовете на ГЕРБ и „Атака“. Изключение от забраната се прави за проекти, които попадат в територии, обозначени на карти от националния план за развитие на ВЕИ.

Такива обаче все още не са изработени. Това даде повод на опозицията да атакува проектозакона, обяснявайки, че няма смисъл от промяна, преди да е приет планът, съобщава Дневник. Покрай проекта се чуха и взаимни обвинения в лобизъм и дебатът внезапно се прехвърли към горещата тема от миналата седмица – проектът за закон за собствеността на земеделски земи.

Той предвижда да се върне правото на арендаторите първи да купуват нивите, които обработват, в случай че собственикът им реши да ги продава. Миналата седмица проектозаконът, внесен от депутати от ГЕРБ, мина на първо четене през пленарна зала, но по-късно бе отхвърлен от парламентарната правна комисия.

„Синята коалиция“ обяви, че e изпратила писмо до премиера, с което настоява „да разгледа“ двата проектозакона. Според тях те защитават тесни икономически интереси едва на 3 процента от ползвателите на земеделски земи. Вчера против забраната за строителство на ВЕИ се обявиха от ДПС, БСП и „Синята коалиция“. От „Атака“ пък го подкрепиха, защото „така ще се намали цената на земята“.

Очакванията са и по двата проекта да има сериозни промени между двете четения. По неофициална информация на „Дневник“ депутатите в ГЕРБ са силно раздвоени за проекта, даващ привилегия на арендаторите. Против него миналата седмица гласува и „Атака“, но беше подкрепен от ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *