27/04/2024

Демонстрант с откъсната ръка в нови кървави протести в Киев

Протестиращи и силите за борба с безредиците отново влязоха в стълкновения край парламента в Киев, чиято сграда е блокирана. И този път има пострадали.

Днес депутатите трябва да разгледат конституционна реформа, ограничаваща президентските правомощия, съобщи кореспондент на Франс прес, цитиран от БТА.

Милицията употреби шумови гранати и стреля с гумени куршуми срещу протестиращите, след като те замеряха с павета кордона на милицията около парламента.

Ранени са 10 демонстранти, един от които е с откъсната ръка, предаде изданието „Лига”, на което се позовава „Фокус“. Повечето от пострадалите са с наранявания в областта на главата. Две жени са с рани от гумени куршуми.

Според руската агенция Интерфакс при сблъсъците са ранени трима войници от вътрешните войски, които са опитвали да спрат атаката на протестиращите.

Камиони блокират достъпа до Върховната рада в радиус от стотина метра, отбелязва Ройтерс. Привърженици на опозицията изтласкаха милицията от ул. „Грушевски“ и заеха позициите й. Улицата е блокирана от автомобили, а участниците в протеста призовават за връщане на конституцията от 2004 г.

Чува се да избухват шумови гранати, съобщи ИТАР-ТАСС. На няколко места недалеч от стадион „Динамо“ протестиращи са запалили автомобилни гуми и към небето се издигат гъсти кълба дим.

Трибуната и президиумът в парламента са блокирани от петдесетина депутати от опозицията. Пленарното заседание още не е започнало.

Според водача на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк парламентарната трибуна е блокирана, тъй като парламентът отказва да регистрира предложени от опозицията законопроекти. Депутати от опозицията уговарят председателя на Върховната рада Володимир Рибак да регистрира предложения от опозиционните партии „Баткившчина“, „Свобода “ и УДАР проект за конституционни промени, но засега безуспешно.

Няколко хиляди привърженици на опозицията са се насочили в колони към парламента.
В Мариинския парк близо до Върховната рада пък се събраха поддръжници на управляващата Партия на регионите в подкрепа на президента Виктор Янукович. Една от палатките им беше подпалена.

Към подразделенията на вътрешните войски край парламента беше изпратено подкрепление от спецчастите „Беркут“.

http://dnes.dir.bg/news/sblasatzi-16155861

Снимката е на EPA/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *