18/04/2024

Балсам за душите: Да си измиваме ръцете като Пилат Понтийски

Френски учени потвърдиха, че “ измих си ръцете“  не е само метафоричен израз , пише Giordano Stabile в материал, публикуван на интернет страницата на вестник La Stampa .

Екип от учени от университета в Гренобъл публикува в списание Frontiers in Human Neurosciences  проучванe, показващо, че този жест има силно въздействие върху нашия мозък“,  пише вестникът.

“ Ако сме направили грешка, причинявайки вреда на човек и веднага след това измием ръцете си, измиваме и вината си“.  Ние си „мием ръцете“ и край, няма повече чувство за вина и алтруизъм“, отбелязва авторът .

“ Екип от учени експериментирал с 65 посетители на градската  обществена библиотека.  Предлагано им е да си спомнят лошите постъпки срещу приятели или роднини.

После  били разделени на три групи: първите били помолени да измият ръцете си, вторите – да гледат видео с хора, които си мият ръцете, на третите – да гледат видео с хора, работещи на компютър.

След това всичко били подложени на тест, за да се определи нивото на тревожност и чувство им за вина.

Хората от групата, в която си измили ръцете, били в мир със себе си, след тях следвали тези, които гледали как други си мият ръцете.

Учените заключават: процедурата, която лекарите препоръчват на всички,  за да се избягват инфекции, служи и за „пране“ на съвестта. Това очевидно са знаели и съставителите на Библията още преди две хиляди години“, коментира изданието.

Бел. ред:. Да се надяваме и вярваме, че целта на това проучване не е да направи хората още по-безскрупулни, отколкото са сега. Много специалисти, които са наясно със скритите кьошета на човешката душа твърдят, че чувството за вина, заедно с гнева, ревността, алчността и т.н са най-разрушителните за човешкото здраве. 

Не ни пречи да опитаме – не струва нищо като усилия и разходи, но поне можем да постигнем хармония със себе си – нещо, което все ни се изплъзва в ежедневието. Тогава със сигурност ще имаме и по-редки поводи да се чувстваме за нещо виновни, което е добре не само за нас, но и за околните.

Източник : La Stampa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *