16/04/2024

Русия: България погребва туристическата си репутация

България бавно, но уверено продължава да погребва своята туристическа репутация, пише „Российская газета“ във връзка с междуфирмената криза, която блокира стотици руски туристи в български курорти. Няма съмнения, че краят на летния сезон 2011 г. ще се превърне в кошмар за българските туроператори в началото на 2012 г., когато руснаците масово ще изберат други курорти, загърбвайки Златни пясъци, Слънчев бряг и хиляди други хотели в цяла България. При това българите сами на себе си трябва да благодарят за запомнящата се антиреклама, пише изданието, цитирано от БГНЕС.

През последните пет дни всички руски медии започваха и завършваха своите новинарски информационни блокове с България. Като от фронтова линия, ежедневно се съобщаваше колко още руснаци не могат да се завърнат у дома. Първоначално „щастливците“, които можаха с няколко часа да удължат престоя си на българските курорти, бяха над 600. След това тази цифра намаля. Но прекалено бавно, за да могат българските заинтересувани и официални лица с чиста съвест да заявят, че руснаците са останали само с добри впечатления от отдиха си в България.

С други думи, българските туроператори, еднозначно, няма да могат да разчитат през следващата година не само на тези, които с денонощия оставаха блокирани на летищата в Бургас и Варна, но и на техните приятели и роднини, а също на десетките хиляди други руснаци, които почти седмица наблюдават безобразието с етикет „произведено в България“.

Няма съмнения, че, ако на мястото на руските граждани се бяха оказали британци или германци, проблемът щеше да бъде решен за броени часове или със сигурност за денонощие.
А „братушките“ могат да почакат. Подобна е народопсихологията на мнозинството българи, каквото и да казват официалните лица в София. Всичко това непременно ще изплува в паметта на тези от нас, които през следващата година ще се замислят, коя страна ще изберат, за да платят за качествен отдих. В същото време България продължава да бъде място за заточение на почти 200 руснаци.

Преговорите между туроператора и авиокомпанията бяха безрезултатни. „България Ер“ категорично отказа да изпълнява полети с клиенти на „Алма тур“ заради дълга от 3,6 милиона евро. Това се казва в съобщение на самата авиокомпания. Така че, колко още ще продължи този непланиран „отпуск“ на руските граждани в България не е известно.

Най-накрая, достатъчно рязко реагираха българските власти. Във вторник главният прокурор на България Борис Велчев заяви: „Вече не става дума само за спор между две фирми, а за репутацията на държавата“. Прокуратурата съобщава, че икономическата полиция проверява двамата участници в скандала по подозрение в икономически злоупотреби.
Между впрочем Съюзът на хотелиерите в България предложи на туристите, които бяха в ролята на заложници, безплатно или с огромни намаления да посетят отново техните хотели през следващата година. Но този жест едва ли вече ще спаси имиджа на България.

Позицията на Москва
Руската федерална агенция за туризъм „Ростуризъм“ е сериозно обезпокоена от ситуацията, свързана с връщането на руските туристи, пристигнали в България със самолети на авиокомпанията „България Ер“ по линия на туроператора „Алма Тур“.
„Обръщаме внимание на руските туроператори, че е недопустимо да се изпращат руски туристи в България по линия на компанията „Алма Тур“ без надлежно гаранционно осигуряване на връщането им в родината“, се казва в съобщение на сайта на „Ростуризъм“, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

В съобщението е посочен номерът, под който е регистрирана „Алма Тур“ в единния федерален регистър на туроператорите.

„Гражданската отговорност за неизпълнение на задълженията на „Алма Тур“ по договор за реализация на туристически продукт е застрахована в „Група Ренессанс Страхование“ на сума 60 милиона рубли със срок на действие на финансово обезпечение 10 септември 2011 – 9 септември 2012″, гласи съобщението на „Ростуризъм“.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *