23/04/2024

Американското разузнаване изстреля ракета със секретен товар

Ракета носител Delta IV със свръх секретен  товар на Националното управление за военно-космическото разузнаване на САЩ (NRO) стартира през нощта в сряда от ВВС базата Вандерберг в Калифорния, съобщава АР. За целите и задачите на изстреляната ракета, а също така и за това дали тя е изпълнила своята мисия и доставила ли е по предназначение секретния си товар, NRO не съобщава.

Излъчването на живо по американските медии било прекъснато три минути след излитането на ракетата. „Ние видяхме единствено, че запускът при стартирането беше успешен” , каза коментаторът на излъчването Дон Спенсър.

Както предполагат някои аналитици, ракетата би могла да извежда на орбита американски радиолокационен спътник от ново поколение, предназначен за сондиране на Земята при нощни условия и при лошо време. По думите на Чарлз Вика от вашингтонския отбранително-изследователски център GlobalSecurity.org, в последно време САЩ активно работят над подмяната на своите стари радиолокационни спътници с по-съвременни модели.

Следващият старт от базата във Вандерберг е планиран за 10 април и ще бъде свързан с изпитанията на междуконтиненталната балистична ракета  Minuteman III.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *