26/04/2024

20 убити на протестите в Киев, броят им продължава да расте

Украинските сили за сигурност проведоха „антитерористична операция“ на площад „Независимост“ в Киев срещу 20 000 демонстранти.

Милицията атакува през нощта протестиращите, след като Украйна преживя най-кръвопролитния ден, откакто получи независимост от Съветския съюз през 1991 г.

По-последни данни жертвите са най-малко 20, но броят им постоянно расте. Здравното министерство заяви, че при насилието са загинали 11 цивилни. Вътрешното министерство съобщи за 9 убити милиционери.

Според властите са ранени около 500 човека, от които близо 300 служители на реда. По оценка на изтъкнатата лекарка и общественичка Олга Богомолец обаче ранените са над 1000. Тя каза, че болниците са претоварени от наплив на пострадали хора, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Силите за борба с безредиците предприеха настъпление към окупирания от демонстранти площад „Независимост“. Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни.

Телевизионни кадри показаха как милицията хвърля зашеметяващи гранати по демонстрантите, а между протестиращите и служителите на реда се виждаше линия от горящи палатки, гуми и дървета.

Силите за сигурност постепенно завоюваха позиции, но на площада продължиха да стоят хиляди демонстранти.

Пожар избухна в Националната музикална академия. На площада бе подпалена профсъюзната сграда, използвана от демонстранти като щаб квартира. Започна евакуация, като са спасени над 40 души.

Антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации в западната част на Украйна: на Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Лидерът на парламентарната група на украинската опозиционна партия „Отечество“ Арсений Яценюк каза, че президентът Виктор Янукович е предложил на опозицията „на практика да се предаде и да напусне територията на Майдана“.

„Ние ще останем с хората. На Майдана има мирни хора и те имат право да останат и да продължат мирния си протест“, каза обаче Яценюк.

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-protesti-16159611

Снимката е на EPA/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *