29/03/2024

Силно земетресение в Гърция и Турция, усетено бе и у нас

Земетресение с магнитуд 6,2 разтърси Западна Турция и гръцкия остров Лесбос в 15:28 часа. Епицентърът на земетресението е бил в морето между гръцкия остров Лесбос и турския град Карабурун в окръг Измир.

Земетресението е усетено и у нас – силно в Кърджали и Бургас и по-слабо в Пловдив и София.

При земетресението в Егейско море между гръцкия остров Лесбос и турския бряг има един загинал, най-малко 12 души са ранени.

Според турски медии досега са регистрирани 33 вторични труса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По данни на телевизия СиЕнЕн-Тюрк трусът е станал на дълбочина седем километра. Той е бил усетен в редица западни окръзи на Турция, сред които Истанбул, Измир и Чанаккале, като е предизвикал силна паника сред населението.

Земетресението е почувствано също в някои места на Гърция. Гръцки телевизии съобщават за известни материални щети, нанесени от труса в град Пломари на остров Лесбос, предаде Ройтерс.

Властите на остров Лесбос съобщиха, че десетки домове са пострадали, а някои пътища са затворени. Срутени са покриви и стени основно на стари сгради на остров Лесбос.

На острова учениците са били освободени от занятия. Най-малко 12 души са били ранени в село Вриса, съобщиха гръцките власти. Една жена на 45 години, която е била блокирана в срутената си къща, е извадена мъртва от руините.

Представител на местните власти в Гърция съобщи, че армията помага на жителите, които се е наложило да напуснат домовете си. Високопоставени гръцки представители, сеизмолози и кризисни екипи са се отправили от столицата Атина към остров Лесбос, за да оценят щетите.

От турска страна засега няма информация за жертви. Медиите съобщават за пострадала сграда в западния окръг Балъкесир. Околийският управител на град Карабурун Мухаммет Йозюксел е заявил пред СиЕнЕн-Тюрк, че към момента властите не разполагат с такива данни. По думите му обаче трусът е бил усетен много силно и е продължил десетина секунди.

Турската служба за реакция при извънредни ситуации заяви, че са изпратили спасителни екипи и 240 семейни палатки в засегнатия от земетресението район като предпазна мярка.

http://dnes.dir.bg/news

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *