02/05/2024

DEBKAfile: Вече е решено за интервенция на НАТО в Сирия

След като неведнъж досега бе оповестявано, че въпреки насилието в Сирия, НАТО няма да предприема интервенция в тази арабска държава, сега от Израел долетя коренно противоположна новина.

А именно, че вече е взето решение за намесата на алианса, но засега не е известно кога ще започне всичко. Това съобщава израелският информационен портал DEBKAfile, известтен със сътрудничеството си с израелските и американските специални служби.

„Интервенция ще има. Въпросът е само в това кога ще се случи“, цитира порталът неназован източник от американските спецслужби, предава „Интерфакс“.

В съобщението се казва, че делегация на сирийската опозиция в момента се намира във Вашингтон, където обсъжда с американските власти въпроса за доставка на оръжие, в това число и на тежко въоръжение.

Голяма част оръжие вече е закупена от Саудитска Арабия и Катар, предназначена за свалянето на шиитския режим в Сирия и ще бъде доставена на бунтовниците, отбелязва DEBKAfile.

По-рано в неделя опозицията съобщи за 70 загинали в боевете между правителсствените войски и силите на въстаниците в Сирия.

В събота преустанови работата си в Сирия мисията на наблюдателите на ООН. Тя трябваше да следи за съблюдаване на примирието, но фактически, както заявява нейният ръководител Кофи Анан, нейното продължаване крие голям риск за самите наблюдатели.

Преустановяването на работата на наблюдателите фактически е последният знак за това, че планът на специалния пратеник на ООН Кофи Анан за мирно регулиране на конфликта не работи, тъй като и представителите на правителствените войски, и въстаниците не спазват примирието, се казва още в съобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *