20/04/2024

След Исландия и Швейцария обявява война на престъпните банкери?

Ударът може да бъде нанесен в сърцето на световната банкова система, пише activistpost.com.

„Ако искате да продължите да бъдете роби на банките и да плащате цената на собственото си робство, тогава нека банкерите продължат да създават пари и да контролират кредитите“.

Исландия предизвиква възхищението на популистите в последните години, тъй като прави това, което никоя друга страна в света, изглежда, не желае или не може да направи: разследва случаи дела на банкери- престъпници, създавали финансов срив с цел печалба.

Тяхното ефективно въстание срещу банковата класа, което водеше малката нация в икономическа криза през 2008 г., е ярък пример за това, че светът не трябва да бъде за вечни времена задължен към богатия престъпен елит. През 2015 г. 26 исландски банкери бяха осъдени на затвор, а правителството заповяда да се продадат банките в полза на гражданите.

Вдъхновени от прогреса на Исландия, активисти в Швейцария вече предприеха важна стъпка срещу банковите картели и успешно инициираха референдум, който може да нанесе удар на частните банки, там където е най-страшно за тях: да имат право да заемат пари, които те всъщност нямат и да създават пари от нищото.

Швейцария ще проведе референдум за да се реши дали да се забрани на търговските банки да създават пари.

Швейцарското федерално правителство потвърди в четвъртък, че ще проведе референдум, след като повече от 110 000 души подписаха петиция, призоваваща да се даде на централната банка изключителното право да създава пари, и да ги влива във финансовата система.

Кампанията – водена от Движението Swiss Sovereign Money movement и известна като инициативата Vollgeld – цели да ограничи финансовите спекулации, изисквайки от частните банки да имат 100% резерви за техните депозити, пише Телеграф.

Швейцария сега заема ключова позиция и може да изиграе революционна роля в промяната на функционирането на банковата система. В допълнение към това, че е сигурно убежище в света за съхранение на богатства, страната е и дом на Банката за международни разплащания (БМР), сенчеста частна фирма, собственост на много централни банки в света, както и служеща като кредитор на централните банки.

БМР се намира в сърцето на световното резервно банкиране, тя провежда политика, която позволява на банките да отпускат заеми, които всъщност не съществуват в техните банкови депозити, а буквално се създават в електронна форма от нищото, когато банката разширява кредитна линия.

http://nepoznato.energetika-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *