25/04/2024

Ислямистът Доку Умаров: Русия ще потъне в кръв и сълзи!

Доку Умаров

Лидерът на ислямистите в Северен Кавказ Доку Умаров пое отговорността за кървавия атентат на летище Домодедово, съобщиха световните агенции.

Свързаният с чеченските бунтовници сайт kavkazcenter.com съобщи, че късно снощи е получил видеозапис, в който Умаров заявява, че лично е разпоредил самоубийственото нападение от 24 януари, при което загинаха 36 души. Той уверява също, че ще има още подобни нападения с цел създаването в Северен Кавказ на независима мюсюлманска държава, управлявана от шериата.

Съдейки по изявлението на Умаров, който на записа е с камуфлажно облекло, видеозаписът е направен в деня на атентата, посочва сайтът.

„Специалната операция днес в Москва (…) беше извършена по моя заповед. Тези операции ще продължат (…), за да покажем на шовинистичния режим на Путин в Москва, че можем да извършваме тези операции където искаме и когато искаме“, уверява Умаров, сочейки с пръст към камерата.

„Мюсюлманите в Кавказ воюват с руската окупационна армия в името на Аллах, за да защитят исляма и правото на хората на достоен живот, за да освободят мюсюлманските земи в Кавказ, да установят закон и справедливост“, казва лидерът на чеченските бунтовници, самопровъзгласил се за „емир на Кавказ“.

В събота същият сайт разпространи друг видеозапис, в който Умаров заплаши, че 2011 г. ще бъде „година на кръв и сълзи“ за Русия, ако тя откаже да изостави севернокавказките територии.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *