26/04/2024

Потоп в Сърбия, Босна и Полша, положението става все по-тревожно

Проливни дъждове рязко повишиха нивото на реките в южната част на Полша и предизвикаха наводнения. Евакуирани са около 20 души. Силно се е повишило нивото на река Висла, а край Анопол – то е надхвърлило критичното равнище.

Военнослужещи и пожарникари изграждат диги с торби с пясък. Най-тежко е положението в Малополско, Силезко и Подкарпатско войводство. В някои райони водата е заляла пътища и мостове, наводнени са жилищни и селскостопански сгради.

Сайтът Accuweather съобщава, че продължават наводненията в западните части на Балканския полуостров, но има и нови притеснения. Наводненията могат да изровят заложените преди повече от 20 години мини по време на Югославските войни.

Властите в Босна и Херцеговина предупредиха гражданите си за възможността от появата на мини и бойни снаряди вследствие на наводненията и свлачищата. Повече от 220 хиляди мини са скрити под земята по време на Босненската война (1992-1995) според Mine Action Center.

В средата на миналата седмица Босна и Херцеговина и Сърбия бяха засегнати от най-проливните дъждове в своята история. Падналото количество дъжд е 100-200 мм на квадратен метър, в някой райони – до 300 мм.

Най-голямата сръбска електроцентрала ТЕЦ „Никола Тесла“ е в опасност заради наводненията в Сърбия, при които бяха евакуирани повече от 20 хиляди души.

Очаква се в рамките на днешния ден нивото на река Сава да се повишава още – към момента равнището на водата е над 6,3 метра, което е исторически максимум. Очаква се днес то да достигне 6,5 или 6,6 метра. Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи, ако реката достигне ниво от 6,8 метра.

Днес се очакват силни валежи и опасност от наводнения в Сремска Митровица и Белград.

Към настоящия момент  са загинали най-малко 25 човека, но се очаква броят им да нарасне.

http://news.ibox.bg/news

Снимката е на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *