26/04/2024

Жена без пръсти е сред най-добрите бижутери в Англия (снимки, видео)

Талантлива бижутерка, чиито изделия струват хиляди долари, разказва как успява да създаде замислените изящни накити независимо, че се е родила без пръсти. 48-годишната Анет Гебеди създава фини пръстени, обеци и гривни, инкрустирани с диаманти, опали и други скъпоценни камъни в своята работилница Съмърсет – Великобритания.

Удивителното е, че тя не използва никакви специални инструменти. Казва, че не може да си представи как хората с пръсти успяват да правят това, което прави тя.

„Аз съм напълно нормална и не възприемам себе си като инвалид. Но виждам, че хората много се учудват, че мога да правя някои неща. Създаването на украшения е много фина работа и хората ме питат как успявам да ги изработя, да не говорим за всекидневните ми задължения”, разказва Анет.

Гебеди се научила на ювелирно майсторство в школа, след завършването на която постъпила в колежа Хътън Гардън, където се учила на занаят от най-добрите лондонски бижутери. Тя пристигнала в Съмърсет преди 24 години и вече има репутацията на един от най-добрите майстори във Великобритания.

„Всеки сам решава как да се отнася към себе си. За мен въобще не бе проблем, че съм се родила без пръсти. Аз никога не съм ги имала, така че се наложи да се науча да минавам без тях”, обяснява Анет.

Тя носи кожена гривна, към която закачва необходимия й инструмент. Използва и менгеме за закрепване на моделите, върху които работи.

Анет казва, че с удоволствие отговаря на въпросите на любознателните деца. „Те трябва от малки да разберат, че  това с моите ръце е нормално и че в нашия свят живеят различни хора”, обяснява утвърдената майсторка.

Каква история, нали? Дано стигне до сърцата на нас – вечно нацупените българи.

http://youtu.be/_F96SRMIZNs

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *