29/03/2024

„Касини“ изпрати нови снимки на елегантния Сатурн

НАСА публикува свежи изображения на великолепния Сатурн с неговите пръстени. Многоликата планета ни е представена в различна светлина чрез фотографиите на този газов гигант, направени на 10 октомври 2010 г. Най-новите снимки на Сатурн са изпратени от американската автоматична междупланетна станция „Касини” (стойността й е 3 милиарда долара), която е в Космоса от 2004 г.

На изображенията се виждат основните пръстени на Сатурн – вътрешният (С), В – най-широкият, както и яркият и най-далечният А. Следи от ярки аркоподобни облаци, които се виждат на снимките, могат да са образувани от мощна буря на Сатурн, която вилнее от 2011 г.

Това интересно мозаечно изображение е било направено на основата на 36 фотографии с помощта на три цветни филтъра. Благодарение на „Касини” ние можем да видим Сатурн такъв, какъвто никога няма да можем от Земята, тъй като нашата планета и Сатурн се намират в една и съща плоскост.

12 научни прибора помагат на космическия апарат „Касини” да изучава системата на Сатурн. Практически всеки научен инструмент е снабден със собствен микрокомпютър, а всички инженерни системи повишават надеждността на сондата.

Основният компютър GVSC 1750A е произведен от компанията BAE Systems. Той е проектиран за нуждите на авиацията и вече е доказал своята висока надеждност при екстремални условия на експлоатация. Компютърната система има многостепенна система за защита от грешки и неуспехи.

Запаметяването на научната и служебната информация се осъществява с помощта на флаш памет, която няма движещи се части. Важно е да се отбележи, че на предшестващите космически апарати за тази цел е използвана магнитна лента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *