29/04/2024

Най-странният инцидент в историята на авиацията

12Нищо не предвещавало за предстоящата изумителна ситуация, в която на 13-та минута от излитането ще попаднат пътниците и екипажът в самолет на авиокомпанията British Airways.

На борда на BAC 1-11 били 81 пътника и 6-членен екипаж. След малко броят им ще стане …86,5 човека. Лайнерът вече се бил издигнал на височина 5273 метра. Пилотите разхлабили коланите, в салона пасажерите започнали да хрупат бисквитки.

Идилията обаче рязко била прекъсната силен звук от удар. Откъснало се лявото предно стъкло точно пред капитана на екипажа. Миг след това силна струя засмукала капитана извън самолета.

Капитан Тимоти Ланкастър със сигурност е щял неспасяемо да излети от самолета, ако не бил със заоблен ханш, заради който заседнал в прозореца. Предната част от тялото на Ланкастър се „любувала“ на красотите на английския юг, задната безпомощно ритала с крака в салона. Стюардът Найджъл Огдън реагирал мълниеносно и се вкопчил в Ланкастър .

Ако тялото му попаднеше в левия двигател на самолета това със сигурност щеше да означава гибелна катастрофа. Да вмъкнат човека изцяло вътре не опитали – това щяло да означава тотална разхерметизация и също голяма беда. Като цяло щетите от излетялото стъкло давали шанс за благоприятен изход.

Потокът въздух избил вратата на пилотската кабина, а панелът за управление бил засипан със отломки. Докато стюардите тичали из пътническия салон и успокоявали хората, вторият пилот Алистър Атчисън бързо обмислил ситуацията.

Мъжът изключил автопилота и започнал да снижава самолета. През това време Огдън, който държал капитана си, започнал да замръзва и отслабва. Частта от тялото на Ланкастър в кабината ставала все по-малка. Той до такава степен вече бил извън кабината, че в съседното стъкло се показало нетрепкащото му лице. Тогава на помощ на Огдън се притекли още двама стюарди.

Те били уверени, че стискат за нозете труп. В това време Атчисън през вятъра в кабината и ругатни чул разрешение за кацане. 25 минути след началото на този ужас самолетът с живата тапа в предното стъкло се приземил благополучно в Саутхемптън.

А тапата наистина била жива. Капитан Ланкастър (на снимката в болницата) получил големи измръзвания, бил със счупена лява ръка и много синини. Огдън, който през цялото време държал капитана бил с изкълчено рамо и измръзнало лице. Никой друг не пострадал.

Виновният за тази необикновена и застрашаваща много животи ситуация бил открит бързо. Малко преди полета служител на British Airways сменил същото това стъкло. 84 болта от общо 90 се оказали с по-малък диаметър, останалите – по-къси от необходимото. Естествено стъклото не издържало.

Капитан Ланкастър оздравял. Само пет месеца след този инцидент той отново седнал в пилотската кабина. В British Airways той летял до пенсионирането си на 55 години, а после продъжил пилотската си кариера в авиокомпанията EasyJet.

Всичко това се случило над графство Оксфордшир – Великобритания, на 10 юни 1990 година.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *