26/04/2024

Оракулът Йода на Пентагона остава без работа

В близко време Пентагонът може да се лиши от собствения Йода – аналитикът Андрю Маршал. Той получи това прозвище заради проницателността си и заради някои сходства с незабравимия герой от филмовата поредица „Междузвездни войни”.

Заради орязаните разходи на федералния бюджет във военното ведомство на САЩ са предвидени съкращения и 92-годишният аналитик може да остане без работа, пише Washington Post.

Независимо от възрастта си, Маршал, преживял на поста си 13 министри на отбраната, е запазил ясен ум. За 40-те години, които аналитикът прекарал в Пентагона, е предсказал разпадането на СССР (Съветския съюз), геополитическия ръст на Китай и широкото използване на роботизирана военна техника.

В министерството на отбраната Маршал оглавява Управлението за общ анализ, в задълженията на което наред с всичко останало, влиза и планирането на военната стратегия на САЩ за десетилетия напред. Работата на това управление струва на данъкоплатците 10 млн. годишно. В Пентагона заради ситуацията с бюджетната криза считат тези разходи за излишни и предлагат управлението да бъде закрито.

За Йода са се застъпили конгресмени, изпратили до министъра на отбраната Чък Хейгел писмо, в което наричат закриването на управлението голяма грешка, а Маршал – аналитикът, на когото САЩ са задължени за своевременните и точни стратегически планирания.

На свой ред Пентагонът счита, че е сложно да бъдат оценени реалните заслуги на управлението, което се отчита за работата си само пред министъра на отбраната. Един от високопиоставените сътрудници на министерството съобщил анонимно на Washington Post, че дори колегите на Маршал не знаят носи ли извършваната от тях работа реална полза или болшинството от докладите им в крайна сметка се оказват в кошчето на свръх секретната информация.

Преди 20 години в пак е имало опити да се закрие Управлението на общ анализ на Пентагона. Но тогава за Маршал се застъпили колеги и приятели и той запазил поста си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *