18/04/2024

Британски съд праща на заколение в Швеция Джулиан Асандж!

Джулиан Асандж

Британски съд даде днес, на 24 февруари, 2011 г.,  зелена светлина за екстрадирането на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж в Швеция, където той е обвинен в сексуални престъпления.

Адвокатите на Асандж, който разгневи /още подробности вижте тук/правителството на САЩ с публикуването на хиляди тайни дипломатически грами на Вашингтон на сайта си1 както и за зверствата в Афганистан и Ирак, заявиха, че той няма да получи честен процес в Швеция.

Асандж заяви, че ще обжалва решението на британския съд.

Процедурата по обжалване пред Върховния съд в Лондон трябва да започне в рамките на 40 дни. Съдът обаче може да удължи срока „в интерес на справедливостта“.

Ако и на тази инстанция се потвърди присъдата, тя може да се обжалва пред Върховния съд на Обединеното кралство – най-високопоставената съдебна институция. Там обаче се допускат дела, само когато са от „общ обществен интерес“. С присъдата на този съд се изчерпва възможността за обжалване.

В случай, че продължи потвърждаването на присъдата и адвокатите на Асандж не обжалват на което и да е от следващите две нива, австралиецът трябва да бъде екстрадиран в рамките на 10 дни.

–––––––––––––––––––––––––––

Коментар на читателя на Дневник gradinko.bg: Преди години пък британски съд отказа екстрадирането на диктатора Пиночет за Чили, където той да бъде съден за хилядите избити, изтезавани и безследно изчезнали по време на кървавия му режим.

Като си го налапал американския до дръжката, трудно е да видиш нещата в перспектива…

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *